Pozornost celého světa si šéfkuchař Gordon Ramsay získal díky účinkování v televizním pořadu Kitchen Nightmares, kde dost nekompromisním způsobem radí restauratérům, jak svou restauraci vést. Byla kuchařina jeho jasná volba? Jaké je jeho nejoblíbenější jídlo? A kolik restaurací Ramsay vlastní? To si povíme v novém dílu seriálu Představujeme slavné šéfkuchaře a chybět nebudou ani recept!
„Kuchyně jsou tvrdé prostředí, které formuje tvrdé charaktery.“
Kariéra fotbalisty se nevydařila
Gordon James Ramsay se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone, když mu bylo 5 let, přesídlila jeho rodina do města Stratford upon Avon v Anglii, rodného města Williama Shakespeara.
Již v útlém dětství si vysnil kariéru fotbalisty. Bylo mu tehdy 16 let, když se rozhodl osamostatnit a odejít od rodiny kvůli mnoha rodinným problémům.
Jeho kroky mířily do Banbury, kde s fotbalem začínal. Bohužel však jeho další fotbalové vyhlídky překazilo zranění kolene.
Rozhodl se tedy zapsat na univerzitu North Oxfordshire Technical College, aby mohl dokončit kurz hotelového managementu, čímž také započala jeho kuchařská kariéra.
Někdo sbírá známky, Ramsay michelinské hvězdy
Od přírody talentovaný Ramsay měl tu možnost pracovat s těmi nejlepšími světovými kuchaři. Patřili mezi ně například Albert Roux a Marco Pierre White v Londýně, nebo Guy Savoy a Joël Robuchon ve Francii.
Už v 27 letech se stal hlavním šéfkuchařem londýnské restaurace Aubergine. Ta pod jeho vedením získala v roce 1995 dvě michelinské hvězdy.
Své kuchařské znalosti a postřehy pak o rok později sepisuje ve své knižní prvotině s názvem „Passion for flavour.“ Od té doby vydal mnoho dalších úspěšných kuchařek, poslední vyšla v roce 2019 s názvem „Quick and Delicious“ a najdete v ní přes 100 receptů, které uvaříte do 30 minut.
Svou první restauraci otevírá Ramsay už v mladém věku, přesněji v 31 letech, ve městě Chelsea.
V následujících letech rozšiřuje své restaurační impérium postupně po celém světě, v roce 2003 to byla první mezinárodní restaurace Verre, kterou jste mohli navštívit v Dubaji. Další následují v New Yorku, na Floridě, Tokiu, Irsku, Francii, Itálii, Melbourne a dokonce i v Praze – v roce 2008 otevřel podnik Maze v hotelu Hilton Prague Old Town.
Počet podniků se zastavil na 35 a mnohé z nich získaly prestižních 7 michelinských hvězd.
Gordon Ramsay – miláček televizních kuchařských show
Jak už se stalo v dnešních dnech trendem, mnoho šéfkuchařů září nejen ve svých kuchyních, ale i na televizních obrazovkách. Ramsay není výjimka.
V květnu 2004 započal svou televizní kariéru s populárním Ramsay’s Kitchen Nightmares, který u nás znáte v podobě pořadu Ano, šéfe! Jeho pořad získal cenu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) a mezinárodní EMMY.
Jeho slavnější kuchařská show Hells Kitchen to dotáhla až na neuvěřitelných 19 sérií a stojí na principu soutěže dvou kuchařů o post šéfkuchaře v renomované americké restauraci. Dnes se jeho televizní pořady cení na 150 milionů dolarů podle časopisu Forbes a Ramsay v roce 2016 otevřel i vlastní produkční studio, které vyrábí pořady a formáty pro USA i Velkou Británii.
Co jste o Gordonovi Ramsaym opravdu netušili?
- Pokud by si měl vybrat poslední jídlo na Zemi, byl by to hovězí Wellington.
- Každý člověk by podle něj měl umět uvařit pět věcí – skvělý burger, zdravou snídani, pečené maso, kuřecí pokrm a výtečný koláč.
- Ramsay je blázen do fitness a velmi rád běhá dlouhé maratony a zúčastňuje se sportovních soutěží.
- Jeho guilty pleasure (největší potěšení) je tzv. In-N-Out cheeseburger. Je to druh pokrmu, který si můžete dát ve fast food podnicích.
- Ramsay opravdu nemá rád Pizzu Hawai. V roce 2017 na svém Twitteru tweetnul, že ananas na pizzu nepatří.
- Jeho nejoblíbenější film od Disney studia je Ratatouille.
- Vaření propadla i jeho dcera Matilda, kterou si dost často zve do svých show a která se zúčastnila i natáčení pořadu MasterChef Junior.
Se svou ženou Tarou založil Ramsay v roce 2014 nadaci, která aktuálně spolupracuje s Great Ormond Street Hospital Children’s Charity pomáhající vážně nemocným dětem a jejich rodinám získat tu nejlepší péči, kterou potřebují. Na každé objednávce v restauracích Gordona Ramsayeho tak zákazníci najdou možnost věnovat 1 libru navíc k celkové ceně právě této organizaci.
Hovězí Wellington podle Gordona Ramsaye
Pokud by si autor tohoto receptu, vyhlášený šéfkuchař Gordon Ramsay, měl dát poslední jídlo na Zemi, byl by to právě hovězí Wellington....
Recept - suroviny a postup