„To, co já bych chtěl jíst, to servíruji i svým hostům.“ Přemek Forejt
Český šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée si během porotcování velmi úspěšné soutěže MasterChef doslova podmanil zdejší gastronomické publikum. Bez přehánění lze říci, že kdo z českých tzv. foodies* nebyl v jeho vyhlášeném podniku, ten by měl vrátit Instagramový diplom z fotografování pokrmů na této oblíbené sociální síti.
foto: Instagram Přemka Forejta, archiv TV Nova
Vlastním jménem Přemysl Forejt se narodil v roce 1987 v Brně. Už jako malého ho to více než do kuchyně táhlo na prkna, která znamenají svět – rozumějme k divadlu. Avšak jeho vnitřní bohatý svět a kreativní duch ho nasměrovali do kuchyně. Nastoupil do odborného učiliště na obor kuchař.
Po škole odjel do Anglie, kde měl tu možnost pracovat v michelinské restauraci L’Autre Pied v londýnském West Endu pod vedením šéfkuchařů Marcuse Eavese a Andyho McFaddena. Umýval nádobí, připravoval Amuse Bouche (předkrmy na lžíci na jedno kousnutí), pracoval 16 hodin denně a učil se od těch nejlepších…
Restaurace podle vlastních pravidel…
Po návratu do Čech vařil v brněnské restauraci Koishi a v roce 2015 dostal nabídku od investora pro otevření restaurace v srdci Hané – Olomouci. Sám se obával místního prostředí, kde se současné trendy gastro scény začaly objevovat až v posledním desetiletí.
Pro svůj nový podnik však dostal naprostou volnost a prostor v bývalém lokálním hodolandském divadle, což značně zvýšilo jeho zájem. Jak sám s oblibou říká “Práce v kuchyni je vlastně taková neustálá performance”. I na číšníka totiž často návštěvníci koukají jako na Boha – to když na velkém talíři nese neodolatelně naservírovaný pokrm, jehož dokonalost dotáhne samotná chuť.
Do Olomouce se tedy nakonec přestěhoval a začal pracovat na konceptu restaurace, který je velmi osobitý, inspirovaný přírodou a nevychází z žádné mezinárodní kuchyně. Stojí na Přemkově vlastní kreativitě a invencích, které často vylaďuje se svým Entrée týmem. Restaurace nemá vlastní signature dish (specialita restaurace), který najdete u většiny podobných fine dining restaurací, ale má celé třináctichodové signature menu – tzv. Bizarre menu, které je inspirováno Forejtovým dětstvím. Rozhodl se v něm např. dekonstruovat (přepracovat) jídlo, které mnozí z nás znají z dětství: knedlíky ve vajíčku.
Cesta do Masterchefa
V roce 2019 dostává Přemek šanci doplnit hvězdnou porotu šéfkuchařů v soutěži MasterChef, kterou vysílá TV Nova od roku 2015. O titul MasterChefa v ní soutěží amatérští čeští kuchaři. Výzvy, které porotci pro soutěžící vymýšlí, nejsou opravdu jednoduché a kolikrát si pod náporem času a stresu musí soutěžící sáhnout na dno vlastních sil.
I z úst samotných porotců během soutěže ale často zaznívalo: „Při cestě za titulem MasterChef jde opravdu o vše!“ Sám Přemek rád říká, že největší překážka každého kuchaře je malé sebevědomí a malá představivost.
Pan talentovaný šéfkuchař Přemek Forejt
Již v roce 2016 se restaurace Entrée stává podle magazínu Euro nejlepší mimopražskou restaurací. Ve stejném roce získává Přemek Forejt cenu Objev roku v soutěži Zlatý kuchař a dostává se do výběru 30 pod 30 v prestižním časopisu Forbes. V následujícím roce již získává 2. místo v soutěži Zlatý kuchař a restaurace Entrée vyhrává 1. místo a ocenění nejlepší restaurace dle Maurerova výběru, který pravidelně hodnotí kvalitu restaurací v Čechách.
Jak vidno, Přemek Forejt je muž mnoha gastronomických talentů. Nedávno začal rozvíjet i talent herecký a pěvecký, když v loňském roce nazpíval se skupinou Nebe píseň Stella věnovanou jeho dceři, nebo vystoupil v televizní soutěži Tvoje tvář má známý hlas.
Nejlépe však jeho umění pochopíte, když vyzkoušíte některý z chodů v restauraci Entrée, nebo si připravte jeho vyhlášené Bramboto s tvarůžkovou pěnou. Buon Apetitto!
Víte, kdo jsou foodies? Milovníci dobrého jídla a pití, kteří si často a rádi fotí pokrmy na Instagram a neustále vyhledávají nové podniky. Patříte mezi ně?
Bramboto s tvarůžkovou pěnou
Kreativitě se v kuchyni opravdu meze nekladou. Do dokládá i slavný český šéfkuchař Přemek Forejt, který se svým týmem pro hosty v...
Recept - suroviny a postup