Aromatické koření, které má svůj domov ve střední Evropě. Jeho intenzivní až lehce pryskyřičná chuť se výborně hodí k drůběžímu nebo hovězímu masu. Dodá mu tak nádech zvěřiny. My si dnes vyzkoušíme omáčku z jalovce, která pozvedne třeba nedělní rodinný oběd.
Produkty z řady – mouka
Karbanátky v odlehčené verzi z tvarohu jsou plné zdravých a lehce stravitelných bílkovin. Můžete vynechat slaninu, přidat nasekané bylinky a máte z nich vegetariánskou pochoutku.
Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
Pokud si ráno chcete dopřát královskou snídani, připravte si tyto jednoduché lívance. Jsou jemné, nadýchané a zaberou vám méně času, než se zdá. A pečená jablka nejenže skvěle chutnají, ale zároveň provoní i celý váš byt.
Poznáte je snadno podle krásné mozaikové kresby. Připravte je už den předen, protože těsto potřebuje rozležet v ledničce přes noc. Milovníci výrazných chutí mohou přidat pórek.
Švestky jsou v Čechách a na Moravě tradiční ovoce. Jsou nejen zdravé, ale především moc dobré a v kuchyni univerzálně použitelné. Když se řeknou švestky, mnohým z nás se vybaví švestková povidla. A právě ze švestkových povidel lze připravit jednoduchou omáčku, která se skvěle hodí k jakémukoliv masu.
Tyto rohlíky si vystačí s droždím a naplnit je můžete oblíbeným džemem, sýrem nebo i třeba špenátem. Skvělé jsou také s makovou náplní nebo nasekanými ořechy.
Díky kvásku budou tyto housky krásně nadýchané. Posypte je mákem, sezamem, ořechy nebo zkuste slanou variantu s kmínem a sýrem.
Bramborové šišky mají špatnou pověst, kterou získaly jako typické jídlo ze školních jídelen. Dejte jim šanci a objevte v nich krásu jednoduchosti. Obyčejné brambory vyniknou v kombinaci s výraznou kořeněnou omáčkou. Stačí pak přidat zakysanou smetanu a máte skvělou sladkou večeři.
Nekynutý knedlík je specialitou karlovarského kraje. Skvěle chutná a je potěšením i pro zrak, díky svému typickému mozaikovému vzhledu. Často bývá viděn ve společnosti svíčkové a pečené drůbeže, ale i po boku špenátu nebo zelí.
Jablečný koláč s vanilkovou zmrzlinou, výborná káva a romantická komedie v televizi… Dokážete si představit příjemnější odpoledne?