Domácí pivní rohlík

Pivní rohlíky

Čerstvé pečivo si nemusíte jen kupovat. Není nadto, když domácnost provoní čerstvě upečené rohlíky, nebo chléb. Tyto pivní rohlíky jsou velmi jednoduché na přípravu, chutné a navíc jsou lahodně křupavé. Pivní rohlíky sou ideální přílohou třeba k nakládaným utopencům, nebo hermelínu.
Domácí housky

Domácí housky

Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
Perníčky

Pepparkakor – Perníčky

Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
Perníkový dort

Perníkový dort

Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Florentínské cukroví

Florentinské cukroví

Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
Tofu halušky

Tofu halušky

Halušky s brynzou patří ke klasice slovenské kuchyně. Připravit je doma však není vůbec složité. Místo klasických bramborových, jsme se je tentokrát pokusili trochu odlehčit. Jak? Mouku jsme použili špaldovou a část nahradili tofu a na místo brynzy a slaniny jsme sáhli po špenátu se smetanou.
Dýňový chléb

Dýňový chléb

Dýně má v kuchyni mnoho využití. Notoricky známé jsou především polévky a kompoty, ale dýně se dá v kuchyni skvěle využít i mnoha jinými způsoby, i na pečení dezertů. Dodává vláčnost a věřte, že v kombinaci s koření vonícím podzimem, skořicí a medem jde o dokonalé spojení. Přesně takovým je i tento chleb. Kromě celozrnné mouky jsme na těsto použili také mouku dýňovou, k oslazení jsme použili trošku medu a kokosového cukru, přidali sladké brusinky a dýňová semínka. A dobrota je na světě!
Svatomartinské šátečky

Svatomartinské šátečky

Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím. Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Bramborový závin se zelím

Bramborový závin se zelím

Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.