Blbouny se žahourem

Blbouny se žahourem

Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
Domácí burgerové housky

Domácí burgerové housky

Při pořádné grilovačce po americkém vzoru, by neměly chybět burgery. Při jejich přípravě je důležitý nejen výběr kvalitního masa, ale také pečiva. S domácími bulkami, připravenými podle tohoto rychlého receptu, určitě nic nepokazíme. Nadýchané housky jsou pro hamburgery tím pravým a zaručeně vám budou chutnat. Jak na to?
Kefírová buchta

Kefírová buchta

Vynikající a vláčná kefírová buchta zachutná snad každému. Díky kefíru je velmi nadýchaná a lehká. Je jednoduchá na přípravu a upéct ji zvládne levou zadní kdekdo. Kefírovou buchtu můžeme podávat přelitou čokoládovou polevou, nebo poprášenou moučkovým cukrem.
Mini donuty

Mini donuty

Tradiční americké donuty s čokoládovou nebo jakoukoli další polevou se staly v poslední době velmi oblíbenými i u nás. Tyto klasické kynuté donuty se smaží, ale můžeme je i upéct. Tato varianta je trochu zdravější (samozřejmě záleží na tom, jaké těsto si vybereme), mini donuty ale chutnají stejně skvěle!
Bílá krémová chřestová polévka

Bílá krémová chřestová polévka

Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
Domácí celozrnné rohlíky

Domácí celozrnné rohlíky

Čerstvě upečené pečivo dokáže provonět celou kuchyň. Dosáhnout ale toho, aby chutnalo jako od pekaře, však bývá někdy dost zapeklité a mnohdy se u jeho pečení natrápíme. Na druhou stranu máme ale přesnou představu, co pečivo obsahuje, a můžeme si do něj přidat oblíbená semínka a po pár pečeních určitě vyladíme vše k dokonalosti.
Staročeská nádivka

Staročeská nádivka

Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka.
Kváskový mazanec

Domácí kváskový mazanec

Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
Linecký dort

Linecký dort

Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Špenátové knedlíky s parmazánem

Špenátové knedlíky s parmezánem

Špenátové knedlíky s parmezánem jsou dokonalým spojením italské a německé kuchyně a lze je připravit v několika variantách. Hotové knedlíky můžeme použít jako přílohu, nebo jako samostatný chod přelité omáčkou. Dnešní verzi jsme připravili v trochu odlehčené variantě z celozrnné mouky - jak na to?