Staročeské hnětýnky

Staročeské hnětýnky

Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Kulajda

Kulajda

Kulajda je tradiční bílá a hustá krémová polévka typická především pro jižní Čechy. Kdo někdy jedl “vykutálenou” kulajdu pak ví, že voní po čerstvých houbách a kopru. Kromě toho, že je tahle polévka velmi chutná, tak také dokonale zasytí a v chladných a sychravých dnech i zahřeje. Zkuste při její přípravě použít, kromě klasických hříbků, taky třeba lišky… Jak na to poradí jakvkuchyni.cz.
Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Zařazujete ryby pravidelně do svého jídelníčku? Mají velmi mnoho pozitivních účinků na náš organismus a dodávají našemu tělu spoustu prospěšných látek. Jedním z receptů, kterým se můžeme nechat inspirovat, jsou rybí karbanátky pečené v troubě. Pokud k nim připravíme zeleninový salát, lehká a zdravá večeře je na světě.
Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka (šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín.
Zelné karbanátky

Zelné karbanátky

Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
Drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky

Droždí se nejčastěji používá při kynutí těsta, ale poslouží nám i jako základ pro drožďové knedlíčky.
Krupicové noky

Krupicové noky

Skvělé noky, jednoduché na přípravu, které se hodí nejen do vývarů.
Celestínské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle řadíme mezi typické rakouské zavářky. Hodí se snad do všech čirých polévek a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky patří mezi nejoblíbenější vložky do polévky. Navíc obsahují mnoho vitamínů prospěšných pro naše tělo.
Španělský ptáček

Španělský ptáček

Španělského ptáčka, který nemá ve skutečnosti se Španělskem vůbec nic společného, si dopřeje jednou za čas každý z nás. Usuzujeme tak alespoň podle toho, že patří k nejoblíbenějším klasikám české kuchyně, které jsou připravované z hovězího masa. Příprava španělských ptáčků není nikterak náročná - jak na to?