Mramorová bábovka dříve patřila ke svátečnímu pečení a nesměla chybět na nedělním stole, nebo při pohoštění návštěv. Postupně ji vytlačily jiné dezerty, ale poctivě upečené bábovce se nic nevyrovná.
Produkty z řady – vejce a vaječné výrobky
Pokud nám doma kousek starého pečiva zůstal, rozhodně ho nevyhazujme. Poradíme vám, jak z něho uděláme vynikající jablkový koláč.
S příchodem podzimu dozrávají jablka a hrušky. Také přicházejí první ranní mrazíky a tak je na čase se něčím zahřát. Nemusíte pít jen horký čaj, ale můžete využít i koření, které váš organismus rozehřeje. Třeba skořici, zázvor nebo badyán, které se dokonale snoubí s chutí podzimního ovoce a podzimních dezertů. Proč si tedy rovnou neupéct něco dobrého s hřejivým nádechem?
Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my.
Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
Dnes vám prozradíme recept na nejvýraznější jídlo skandinávských zemí a tím jsou kulaté karbanátky zvané köttbullar.
Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!
Kulajda je asi nejznámější polévka, ve které hraje hlavní roli kopr. Pokud jste na ni právě dostali chuť, tady je recept.
Slané záviny milují snad všichni. A nyní, kdy je sklizeň úrody v plném proudu, se můžeme vyřádit v rozličných kombinacích. Tentokrát jsme se inspirovali známým italským salátem caprese, který jsme zahalili do rozpadajícího se listového těsta.
Šéfkuchař Marek Šáda nás naučí, jak ze ztvrdlých rohlíků uděláme skvělé lívance, po kterých se bude olizovat celá naše rodina.
Léto se pomalu přehouplo do své druhé poloviny a protože je počasí opravdu dokonale letní, můžeme si užívat letních grilovaček plnými doušky. Kromě klasických steaků si můžete připravit i různé dobroty z mletého masa. Dnes vám přinášíme recept na hovězí šiš kebab, který můžete vyzkoušet třeba hned při příštím grilování.
Myslíte si, že jde o krémový čaj? Pak jste na omylu. Cream Tea je anglická odpolední svačinka sestávající z tradičního malého skotského pečiva (Scones) s džemem a clotted cream, neboli sráženou smetanou.