Kdo má rád pálivá jídla, tomu doma nesmí chybět thajská chilli omáčka Sriracha. Můžeme si ji koupit v obchodě, nebo si udělat domácí. Výsledná chuť závisí na tom, po jakém druhu papriček sáhneme.
Produkty z řady – zelenina
Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa.
I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
Využití cizrny v kuchyni je skutečně široké. Uvařená cizrna má jemnou máslovou chuť. Uvařenou cizrnu můžeme použít jako plnohodnotnou přílohu k masu či rybě, nebo ji přidat do zeleninového nebo těstovinového salátu.
Součástí silvestrovských oslav bývají rozličné jednohubky, které připravujeme pro hosty k zakousnutí. Co takhle ale vyměnit klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního? Inspirovali jsme se trochu exotikou a připravili jsme mini quesadillas, které určitě vaši hosti ocení.
Kůži z ryby už nemusíte vyhazovat. Využijete ji jako chutnou pochoutku, třeba na párty.
V podzimním období se s dýňovými recepty setkáváme téměř všude. K těm nejznámějším se řadí zcela jednoznačně polévka. Dalším skvělým způsobem, jak dýni v kuchyni využít, je upéct ji. Protože je dýně trochu nasládlá, skvěle se doplňuje se slanějšími sýry a orientálním kořením. Takto připravenou dýni můžeme podávat se salátem nebo s čerstvým pečivem.
Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Způsobů na chutnou přípravu králíka je celá řada. Jemná chuť jeho masa se dokonale snoubí s dijonskou hořčicí. Vyzkoušejte tento recept, ke kterému jako přílohu doporučujeme bramborové knedlíky, nebo špenát.
Halušky s brynzou patří ke klasice slovenské kuchyně. Připravit je doma však není vůbec složité. Místo klasických bramborových, jsme se je tentokrát pokusili trochu odlehčit. Jak? Mouku jsme použili špaldovou a část nahradili tofu a na místo brynzy a slaniny jsme sáhli po špenátu se smetanou.
Teplá polévka plná vitamínů se do chladných dnů určitě hodí. K její přípravě využijeme sezónní zeleninu, která nám roste na zahrádce. Pokud chceme polévku ještě ozvláštnit, můžeme přidat kousky nakrájeného tofu. Polévka je velmi chutná. Jak na to?
Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.