Zeptejte se sami sebe - kdy jste naposledy jedli artyčoky? Tato často opomíjená rostlina je plná zdravý prospěšných látek a pro naše tělo je to doslova lék. I proto bychom ji měli do jídelníčku zařazovat častěji. Zkuste třeba artyčoky s pikantní omáčkou.
|
Zeptejte se sami sebe - kdy jste naposledy jedli artyčoky? Tato často opomíjená rostlina je plná zdravý prospěšných látek a pro naše tělo je to doslova lék. I proto bychom ji měli do jídelníčku zařazovat častěji. Zkuste třeba artyčoky s pikantní omáčkou.
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Z obou citronů vymačkejte šťávu.
- Artyčokům odřízněte dřevnaté části a odstraňte tvrdé konce listů.
- Pak je rozpulte, omyjte a lžící vydlabejte tuhé středy (během přípravy je stále potírejte citronovou šťávou, aby nezhnědly).
- Omyté artyčoky vložte do vroucí osolené vody a povařte asi 10 minut.
- Pak je vyjměte a nechte v cedníku okapat a oschnout.
- Vodu, v níž se vařily, přiveďte znovu k varu, vložte do ní rajčata a nechte je blanšírovat.
- Když se začne oddělovat slupka, opatrně je sceďte.
- Pak rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostky (asi jako do bramborového salátu).
- Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kolečka.
- V hluboké pánvi (wok) rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek nasekaný na plátky.
- Přidejte artyčoky, brambory, mrkev, rajčata, tymián a bobkové listy.
- Zlehka promíchejte a podlijte vývarem i vínem.
- Společně poduste asi 15 minut.
- Přidejte zbylou citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Pokud přidáte 3 lžíce kysané smetany, omáčka se ještě zjemní.