Určitě se každému z nás už stalo, že jsme si domů koupili banány, na které jsme zapomněli a oni nám po čase stihly zčernat.
I přesto, že vypadají nevábně, nemusí skončit v koši se směsným odpadem, ani na kompostu. Raději si z nich můžeme připravit lahodný banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy. Jak na to?
|
Určitě se každému z nás už stalo, že jsme si domů koupili banány, na které jsme zapomněli a oni nám po čase stihly zčernat.
I přesto, že vypadají nevábně, nemusí skončit v koši se směsným odpadem, ani na kompostu. Raději si z nich můžeme připravit lahodný banánový chléb se sušeným ovocem a vlašskými ořechy. Jak na to?
|
Suroviny
banány
3 ks
zralé
mouka hladká
100 g
mouka žitná
100 g
vejce
2 ks
jogurt
50 g
řecký
cukr
100 g
třtinový
ovoce
50 g
sušené
olej
3lžíce
rostlinný
kypřící prášek
1sáček
skořice
1lžíce
mletá
ořechy
50 g
vlašské
máslo
vymazání formy
|
Pokyny
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme skořici, kypřicí prášek a sůl.
- Sušené ovoce a ořechy vybrané dle naší chuti si nakrájíme na malé kousky.
- Nahrubo nakrájené ovoce přidáme k sypké směsi a promícháme.
- Banány oloupeme a nakrájíme na menší kusy (slupky vytřídíme do bioodpadu).
- V samostatné míse banány rozmačkáme vidličkou na kaši.
- K banánům přidáme dvě vejce (skořápky vytřídíme do bioodpadu).
- Dále přidáme cukr, řecký jogurt a rostlinný olej.
- Vypracujeme těstíčko, které přidáme k mouce a ostatním ingrediencím.
- Formu na banánový chléb vymažeme řádně máslem, aby se nám chléb nepřipálil.
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do rozehřáté trouby, ve které pečeme chléb na 180 °C po dobu 45 minut dozlatova.
- Po vyndání z trouby necháme banánový chléb 10 minut odležet a následně ho opatrně vyklopíme z formy.
TIP: banánový chléb nám přijde vhod jako sladká svačinka, nebo ho servírujeme k sýrům. Přejeme dobrou chuť!
Sáčky od koření patří mezi tzv. kombinované obaly pro které je typické, že jsou vyrobeny ze dvou a více vrstev různých materiálů. Na rozdíl od nápojových kartonů, které třídíme, patří tyto prázdné obaly do směsného odpadu. Důvodem je zejména to, že v mnoha případech od sebe nelze jednotlivé materiálové vrstvy oddělit.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!