Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
|
Chřest, ať už zelený nebo bílý, v našich kuchyních poslední dobou zdomácněl. Jeho chuť je výrazná sama o sobě a tak mu sluší jednoduché úpravy. Jednou z možností, která uspokojí i náročné strávníky, je krémová polévka z bílého chřestu. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé kousky a oloupeme pomocí škrabky.
- Nakrájíme na kousky
- Máslo rozpustíme v hrnci a na kousky nakrájenou šalotku na něm necháme zesklovatět.
- Zalijeme vývarem, přidáme nakrájený chřest a necháme vařit 5 minut.
- Polévku odstavíme a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka.
- Smetanu a žloutky prošleháme v misce metličkou, vlijeme do hrnce, promícháme a necháme cca minutu provařit.
- Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu.
- Na ozdobení můžeme přidat uvařené špičky chřestu, nebo orestované kousky bagety či chleba.