Blbouny se žahourem

Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.

Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 knedlíků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Knedlíky
    borůvky 0,5l
    mouka 500g hrubá
    mléko 200ml
    máslo 200g
    tvaroh 1ks balení
    droždí 21g 1/2 kostky
    cukr 2lžíce
    vejce 1ks
    sůl 1špetka
    cukr moučkový
Žahour
    borůvky 250g
    smetana 200ml
    cukr 3lžíce
    pudink 3lžičky vanilkový
    mléko 2lžíce
    máslo 1lžíce
    skořice 1špetka
Pokyny
Příprava knedlíků
  1. Nejprve si připravíme knedlíky.
  2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
  3. V míse smícháme mouku, vejce a kvásek.
  4. Vzniklé těsto přendáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut.
  5. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na 10 dílů a z nich následně vytvoříme větší placičky.
  6. Umístíme je na tác a pod utěrkou je necháme ještě 10 minut kynout.
  7. Na každou placičku dáme borůvky, konce těsta spojíme k sobě a dobře přitlačíme, vytvarujeme knedlíky.
  8. Poté je ještě necháme nakynout pod utěrkou 15 – 20 minut.
  9. Do většího hrnce dáme vodu a parní sítko, zahřejeme.
  10. Na parní sítko, pod kterým vře voda, rozložíme utěrku, na ni uložíme knedlíky a přiklopíme.
  11. Takto vaříme 15 - 20 minut. POZOR, knedlíky ještě nabydou.
  12. Po vyjmutí je ihned propíchneme nožem nebo vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.
Příprava žahouru
  1. Na žahour si rozpustíme na pánvi máslo, přidáme borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříme.
  2. Ve smetaně rozmícháme vanilkový pudink.
  3. Vzniklou hmotu následně přidáme k borůvkové směsi a povaříme do zhoustnutí.
  4. Pro podávání knedlíky pocukrujeme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a nakonec přelijeme borůvkovým žahourem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*