Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
|
Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
|
Porce
10 knedlíků
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
Příprava knedlíků
- Nejprve si připravíme knedlíky.
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
- V míse smícháme mouku, vejce a kvásek.
- Vzniklé těsto přendáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na 10 dílů a z nich následně vytvoříme větší placičky.
- Umístíme je na tác a pod utěrkou je necháme ještě 10 minut kynout.
- Na každou placičku dáme borůvky, konce těsta spojíme k sobě a dobře přitlačíme, vytvarujeme knedlíky.
- Poté je ještě necháme nakynout pod utěrkou 15 – 20 minut.
- Do většího hrnce dáme vodu a parní sítko, zahřejeme.
- Na parní sítko, pod kterým vře voda, rozložíme utěrku, na ni uložíme knedlíky a přiklopíme.
- Takto vaříme 15 - 20 minut. POZOR, knedlíky ještě nabydou.
- Po vyjmutí je ihned propíchneme nožem nebo vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.
Příprava žahouru
- Na žahour si rozpustíme na pánvi máslo, přidáme borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříme.
- Ve smetaně rozmícháme vanilkový pudink.
- Vzniklou hmotu následně přidáme k borůvkové směsi a povaříme do zhoustnutí.
- Pro podávání knedlíky pocukrujeme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a nakonec přelijeme borůvkovým žahourem.