Borůvkový lopaťák

Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 1kg hladká a polohrubá napůl
    máslo 200g
    mléko 500ml
    droždí 1ks 50 g
    sůl 15g
    žloutky 3ks
    borůvky 5kg
    povidla 0,5kg
    máslo 200g
    máslo 200g
    rum 100ml
Pokyny
  1. Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
  2. Cukr s máslem utřeme, vmícháme žloutky, vykynutý kvásek a mléko, sůl a mouku. Vzniklé těsto necháme kynout.
  3. Do povidel vmícháme borůvky a koření, necháme na troše másla probublat. Suroviny na drobenku zpracujeme, až se začnou tvořit malé žmolky.
  4. Vykynulé těsto rozdělíme na 6 bochánků, necháme je znovu vykynout.
  5. Poté je rozválíme, potřeme náplní a znovu necháme vykynout.
  6. Rozpálíme troubu a koláče posypeme drobenkou a propíchneme na několika místech vidličkou.
  7. Až bude kraj těsta do zlatova, rozpustíme máslo a vmícháme do něj rum. Touto směsí pokropíme hotový koláč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*