Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
|
Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
|
Porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Z trochy mouky, vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
- Cukr s máslem utřeme, vmícháme žloutky, vykynutý kvásek a mléko, sůl a mouku. Vzniklé těsto necháme kynout.
- Do povidel vmícháme borůvky a koření, necháme na troše másla probublat. Suroviny na drobenku zpracujeme, až se začnou tvořit malé žmolky.
- Vykynulé těsto rozdělíme na 6 bochánků, necháme je znovu vykynout.
- Poté je rozválíme, potřeme náplní a znovu necháme vykynout.
- Rozpálíme troubu a koláče posypeme drobenkou a propíchneme na několika místech vidličkou.
- Až bude kraj těsta do zlatova, rozpustíme máslo a vmícháme do něj rum. Touto směsí pokropíme hotový koláč.