Bramborové šišky mají špatnou pověst, kterou získaly jako typické jídlo ze školních jídelen. Dejte jim šanci a objevte v nich krásu jednoduchosti. Obyčejné brambory vyniknou v kombinaci s výraznou kořeněnou omáčkou. Stačí pak přidat zakysanou smetanu a máte skvělou sladkou večeři.
|
Bramborové šišky mají špatnou pověst, kterou získaly jako typické jídlo ze školních jídelen. Dejte jim šanci a objevte v nich krásu jednoduchosti. Obyčejné brambory vyniknou v kombinaci s výraznou kořeněnou omáčkou. Stačí pak přidat zakysanou smetanu a máte skvělou sladkou večeři.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na šišky
Na omáčku
švestková povidla
300g
smetana
250ml
cukr krupice
1lžíce
skořice
1lžíce
|
Pokyny
- Vařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte celá vejce, osolte a zahustěte polohrubou moukou, aby vzniklo hustší bramborové těsto.
- Z těsta vyválejte šišky a uvařte je ve vroucí osolené vodě. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.
- Jednu šišku vyzkoušejte, zda je dostatečně provařená, a pak vylovte děrovanou naběračkou i zbývající. Ponechte je na teple.
- Za stálého míchání rozřeďte švestková povidla smetanou a dochuťte je cukrem a skořicí.
- Bramborové šišky přelijte švestkovou omáčkou.
- Náš tip: Pokrm můžete ještě dozdobit například šlehačkou ochucenou instantním kakaem a posypanou piniovými oříšky.