Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou

Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
16 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
2 hodiny
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambor 300g
    máslo 25g rozpuštěné
    droždí 25g
    cukr krupice 3lžíce
    mléko 1dl vlažné
    vejce 1ks
    jogurt řecký nebo zakysaná smetana
Pokyny
  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
  2. Oloupeme je a nastrouháme.
  3. Droždí rozdrobíme a smícháme s polovinou vlažného mléka a 2 lžícemi mouky.
  4. Připravený kvásek necháme 20 minut vzejít na teplém místě.
  5. Mouku prosejeme se špetkou soli, promícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme kvásek a zbytek mléka.
  6. Dále přidáme rozšlehané vejce, žloutek, rozehřáté máslo a vypracujeme tužší těsto.
  7. Vložíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut na teplém místě.
  8. Jakmile bude těsto vykynuté, rozválíme je na pomoučeném válu na placku o síle cca 2 cm.
  9. Kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka (průměr 7 – 10 cm).
  10. Přendáme je na pomoučený tác a necháme přikryté utěrkou ještě 15 minut kynout.
  11. Ideálně ve fritovacím hrnci, příp. v klasickém hrnci, si rozehřejeme 1 – 2 l oleje (teplota by měla být kolem 170 – 180 °C).
  12. Do každého vdolku uděláme vařečkou důlek a takto připravený jej vložíme do rozpáleného oleje.
  13. Smažíme cca 3 – 4 minuty z každé strany (dozlatova – klidně vyndejte trochu dřív, vdolky ještě ztmavnou).
  14. Na marmeládu necháme svařit vodu s cukrem, přidáme mrkev, strouhaný zázvor a pozvolna vaříme, dokud se mrkev nerozvaří. Mrkvovou marmeládu necháme vychladnout.
  15. Na připravené vdolky naneseme marmeládu a vrch ozdobíme zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*