Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
|
Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
|
Suroviny
brambor
300g
polohrubá mouka
300g
máslo
25g
rozpuštěné
droždí
25g
cukr krupice
3lžíce
mléko
1dl
vlažné
vejce
1ks
žloutek
1
jogurt
řecký nebo zakysaná smetana
|
Pokyny
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
- Oloupeme je a nastrouháme.
- Droždí rozdrobíme a smícháme s polovinou vlažného mléka a 2 lžícemi mouky.
- Připravený kvásek necháme 20 minut vzejít na teplém místě.
- Mouku prosejeme se špetkou soli, promícháme s nastrouhanými bramborami, přidáme kvásek a zbytek mléka.
- Dále přidáme rozšlehané vejce, žloutek, rozehřáté máslo a vypracujeme tužší těsto.
- Vložíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut na teplém místě.
- Jakmile bude těsto vykynuté, rozválíme je na pomoučeném válu na placku o síle cca 2 cm.
- Kulatým vykrajovátkem vykrajujeme kolečka (průměr 7 – 10 cm).
- Přendáme je na pomoučený tác a necháme přikryté utěrkou ještě 15 minut kynout.
- Ideálně ve fritovacím hrnci, příp. v klasickém hrnci, si rozehřejeme 1 – 2 l oleje (teplota by měla být kolem 170 – 180 °C).
- Do každého vdolku uděláme vařečkou důlek a takto připravený jej vložíme do rozpáleného oleje.
- Smažíme cca 3 – 4 minuty z každé strany (dozlatova – klidně vyndejte trochu dřív, vdolky ještě ztmavnou).
- Na marmeládu necháme svařit vodu s cukrem, přidáme mrkev, strouhaný zázvor a pozvolna vaříme, dokud se mrkev nerozvaří. Mrkvovou marmeládu necháme vychladnout.
- Na připravené vdolky naneseme marmeládu a vrch ozdobíme zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.