Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
|
Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
|
Porce
10 rožků
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
Suroviny pro ořechovou náplň
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek – vlažné mléko smícháme s droždím a lžící cukru a cca 15 minut necháme vzejít kvásek.
- Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, žloutek, rozpuštěné máslo, cukr a kvásek.
- Vše propracujeme na vláčné těsto, přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut.
- Během kynutí těsto dvakrát prohněteme.
- Mezitím si připravíme náplně.
Maková náplň
- Mletý mák a mléko přivedeme pozvolna k varu. Za občasného míchání vaříme 10 minut a poté osladíme cukrem.
- Makovou i ořechovou směs necháme vychladnout.
Ořechová náplň
- Náplně by měly být husté, aby se daly tvarovat.
- Mléko svaříme s cukrem a pak do něj vmícháme ořechy. Dochutíme rumem a citronovou šťávou.
- Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé uděláme zhruba deset stejně velkých kuliček.
- Rozložíme je na vál, nebo na plech, a přikryjeme utěrkou – necháme ještě kynout dalších 20 minut.
- Na pomoučeném vále každou kuličku rozválíme do dlouhého trojúhelníku, naplníme bohatě makovou nebo ořechovou náplní.
- Rolujeme od širší hrany ke špičce, kterou zahneme dospod a rohlíčky prohněteme do delšího tvaru a zahneme do tvaru rohlíčky/srpku.
- Hotové rohlíčky potřeme žloutky a necháme důkladně zaschnout – nejlépe někde na průvanu, protože žloutky musí být opravdu dokonale suché - díky tomu tak rožky získají typickou popraskanou glazuru.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Pečeme 15 – 20 minut, až rohlíčky získají zlatohnědou barvu.