Burek se sýrem

Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
8 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    voda 300ml 300 - 350 ml vlažná voda
    olej 2dl řepkový nebo slunečnicový
    sůl 1lžička
Náplň
    feta 300g
    tvaroh 200g
    vejce 2ks
Pokyny
  1. Nejdřív si připravíme těsto.
  2. Do mísy robota přesejeme mouku, smícháme se solí a přidáme část vlažné vody.
  3. Vodu přiléváme postupně, abychom získali hladké kompaktní těsto – hněteme pomocí hnětacího háku přibližně 10 minut.
  4. Nakonec těsto vyklopíme z mísy a ještě chvíli rukama prohněteme.
  5. Výsledné těsto by mělo být hladké a mělo by se natahovat.
  6. Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujeme – vytvoříme kuličky, a zz nich placky o tloušťce cca 2 cm.
  7. Do střední mísy nalijeme cca 2 dcl oleje a všechny placky v něm obalíme ze všech stran.
  8. Nyní si připravíme náplň: smícháme tvaroh, vejce a rozdrobený feta sýr – náplň by neměla být příliš řídká.
  9. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  10. Připravíme si kulatou formu/nádobu na pečení a vytřeme ji dobře olejem.
  11. Pracovní plochu potřeme olejem (budeme potřebovat větší prostor), který zůstal v míse, v níž jsme obalovaly placky.
  12. Vezmeme jednu placku a začneme ji natahovat rukama od okrajů, abychom vytvořili co nejtenčí blánu ve tvaru kruhu.
  13. Odřízneme okraj, který je vyšší.
  14. Tuto vrstvu poskládáme bez náplně od okrajů směrem ke středu, abychom měli vrstvy přes sebe a vytvořili jsme kruh o trochu menším průměru, než je forma na pečení – tento kruh tvoří základ pro náplň.
  15. Tuto vrstvenou placku dáme bokem.
  16. Vezmeme další kousek těsta a stejným způsobem ho vytáhneme na velkou tenkou placku, okraje odkrojíme.
  17. Do středu položíme první navrstvenou placku, dáme na ni ¼ náplně a zbylé těsto přeložíme přes náplň, pokapeme trochou oleje.
  18. Stejným způsobem postupujeme se zbylými částmi těsta a náplně.
  19. Poslední pátou vrstvu přeložíme přes koláč, tam se náplň už nedává.
  20. Koláč přesuneme do formy na pečení, potřeme olejem a vložíme do trouby.
  21. Pečeme přibližně 25 minut dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*