Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
|
Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
|
Porce
8 porcí
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Pokyny
- Nejdřív si připravíme těsto.
- Do mísy robota přesejeme mouku, smícháme se solí a přidáme část vlažné vody.
- Vodu přiléváme postupně, abychom získali hladké kompaktní těsto – hněteme pomocí hnětacího háku přibližně 10 minut.
- Nakonec těsto vyklopíme z mísy a ještě chvíli rukama prohněteme.
- Výsledné těsto by mělo být hladké a mělo by se natahovat.
- Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů a každý ještě chvíli propracujeme – vytvoříme kuličky, a zz nich placky o tloušťce cca 2 cm.
- Do střední mísy nalijeme cca 2 dcl oleje a všechny placky v něm obalíme ze všech stran.
- Nyní si připravíme náplň: smícháme tvaroh, vejce a rozdrobený feta sýr – náplň by neměla být příliš řídká.
- Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- Připravíme si kulatou formu/nádobu na pečení a vytřeme ji dobře olejem.
- Pracovní plochu potřeme olejem (budeme potřebovat větší prostor), který zůstal v míse, v níž jsme obalovaly placky.
- Vezmeme jednu placku a začneme ji natahovat rukama od okrajů, abychom vytvořili co nejtenčí blánu ve tvaru kruhu.
- Odřízneme okraj, který je vyšší.
- Tuto vrstvu poskládáme bez náplně od okrajů směrem ke středu, abychom měli vrstvy přes sebe a vytvořili jsme kruh o trochu menším průměru, než je forma na pečení – tento kruh tvoří základ pro náplň.
- Tuto vrstvenou placku dáme bokem.
- Vezmeme další kousek těsta a stejným způsobem ho vytáhneme na velkou tenkou placku, okraje odkrojíme.
- Do středu položíme první navrstvenou placku, dáme na ni ¼ náplně a zbylé těsto přeložíme přes náplň, pokapeme trochou oleje.
- Stejným způsobem postupujeme se zbylými částmi těsta a náplně.
- Poslední pátou vrstvu přeložíme přes koláč, tam se náplň už nedává.
- Koláč přesuneme do formy na pečení, potřeme olejem a vložíme do trouby.
- Pečeme přibližně 25 minut dozlatova.