Cácorka je tradiční staročeská polévka, jejíž původ bychom našli v jižních Čechách. I když byla staročeská jídla velmi prostá, protože maso bylo drahé a hůře dostupné, jedná se o velmi vydatnou polévku plnou vitamínu C. Připravuje se totiž z kysaného zelí a ze smetany. Jako příloha se k ní podávají šťouchané brambory. Jak na to?
|
Cácorka je tradiční staročeská polévka, jejíž původ bychom našli v jižních Čechách. I když byla staročeská jídla velmi prostá, protože maso bylo drahé a hůře dostupné, jedná se o velmi vydatnou polévku plnou vitamínu C. Připravuje se totiž z kysaného zelí a ze smetany. Jako příloha se k ní podávají šťouchané brambory. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
90 minut
|
Chod
|
Suroviny
kysané zelí
500gramů
zakysaná smetana
250gramů
brambor
200gramů
hladká mouka
2lžíce
máslo
2lžíce
voda
1 - 1,5litru
horká
cibule
1kus
sádlo
1lžíce
kmín
1lžíce
sůl
1špetka
pepř
1špetka
|
Pokyny
- Do velkého hrnce nalijeme horkou vodu a do ní vložíme kysané zelí.
- Kysané zelí vaříme několik minut do změknutí.
- V misce smícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a směs nalijeme k měkkému zelí.
- Tak polévku zahustíme.
- Na sádle orestujeme najemno nasekanou cibuli a přidáme do polévky.
- Dochutíme solí, pepřem a kmínem.
- Mezitím, co se polévka vaří si oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka.
- Jakmile jsou brambory uvařené, vodu slijeme, přidáme máslo, osolíme a vše rozšťoucháme.
- Do talíře naservírujeme brambory a přidáme k nim polévku.