O tom, co patří a nepatří do úplně původního Caesar salátu, bychom mohli vést dlouhé debaty. V původním receptu chybělo kuřecí maso a slanina. I zálivka může mít různé složení. Místo krutonů, které se zpravidla připravují ze staršího bílého pečiva, můžeme do salátu přidat opečenou cizrnu, která mu dodá příjemnou křupavost a pokud budete salát připravovat bez masa, tak i potřebné bílkoviny. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
O tom, co patří a nepatří do úplně původního Caesar salátu, bychom mohli vést dlouhé debaty. V původním receptu chybělo kuřecí maso a slanina. I zálivka může mít různé složení. Místo krutonů, které se zpravidla připravují ze staršího bílého pečiva, můžeme do salátu přidat opečenou cizrnu, která mu dodá příjemnou křupavost a pokud budete salát připravovat bez masa, tak i potřebné bílkoviny. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Zálivka
parmezán
150g
olivový olej
100ml
ančovička
4filety
česnek
2stroužky
citrónová šťáva
3lžíce
worcestr
2lžičky
hořčice
2lžíce
dijonská
žloutky
2ks
případně odpovídající množství majonézy
sůl
1/2lžičky
pepř
čerstvý
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme zálivku - česnek, ančovičky, hořčici a žloutky rozmixujeme v mixéru.
- Do této směsi přidáme další ingredience na zálivku a dále mixujeme, aby vznikla hladká směs.
- Ochutnáme ji a případně ještě doladíme solí, pepřem, citronovou šťávou.
- Cizrnu můžeme použít z plechovky, nebo sušenou. Sušenou den předem namočíme a druhý den vodu slijeme a cizrnu uvaříme dle návodu.
- Připravenou cizrnu promícháme v míse s olejem, solí a pepřem a sladkou paprikou.
- Plech vyložíme pečicím papírem, kam přesuneme cizrnu.
- Pečeme ji v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
- Římský salát nakrájíme, opereme a osušíme.
- Přendáme ho do mísy, zalijeme zálivkou a promícháme.
- Salát naservírujeme a přidáme opečenou cizrnu, hobliny parmezánu a čerstvý pepř.
- Případně můžeme salát doplnit opečeným kuřecím masem.
Pokud jsme použili cizrnu z plechovky, vytřídíme prázdnou plechovku do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka. V některých obcích se odpad třídí v rámci tzv. multikomoditních sběrů, kdy je možné do jedné nádoby třídit různé druhy odpadu. Sledujte proto vždy informace na samolepkách kontejnerů.