Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.
|
Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Papriky omyjeme, zbavíme semen a rozkrojíme na polovinu.
- Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme papriky a pokapeme je trochou olivového oleje.
- Takto připravené je dáme péct do trouby, dokud nezačne jejich povrch tmavnout.
- Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
- Mezitím si omyjeme rajčata a nakrájíme na drobno.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, stejně nakrájíme i česnek.
- Chilli papričku zbavíme semen a nakrájíme na tenké proužky.
- Všechno nasypeme do hrnce, zalijeme octem, přidáme cukr, sůl, mletou papriku, kardamom.
- Vaříme na mírném plameni za častého míchání cca 35 minut.
- Ke konci vaření přidáme nakrájenou papriku a vaříme ještě dalších 10 minut.
- Nachystáme si sklenice, do kterých ještě teplé chutney nalijeme, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.