Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
|
Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
|
Porce
12 raženek
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
330ml
vlažná
celozrnná mouka
300g
žitná
hladká mouka
250g
špaldová
droždí
30g
čerstvé
olej
2lžíce
sůl
2lžičky
třtinový cukr
1lžíce
Na posypání
semínka
dýňová, lněná, sezamová, maková
|
Pokyny
- V míse smícháme všechny suroviny na těsto a dobře je prohněteme.
- Necháme kynout cca 2 hodiny.
- Poté si těsto rozdělíme na 12 dílů. Pokud nemáme raženku, vyválíme každý díl na cca 15 cm dlouhý váleček a vždy dva spleteme a zamotáme do tvaru raženky.
- Houstičky necháme ještě 15 minut vykynout na pečicím papíře na plechu.
- Poté je potřeme směsí vody, soli a oleje a posypeme směsí semínek.
- Pečeme na 180 °C 18–20 minut.