Silná mastná polévka, která neodmyslitelně patřila k masopustním svátkům.
|
Silná mastná polévka, která neodmyslitelně patřila k masopustním svátkům.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
vepřové maso
1kg
játra
150g
vepřová
vepřové maso
200ml
vepřová krev
kroupy
100g
cibule
2ks
mrkev
1ks
petržel
1ks
celer
1/2ks
nové koření
5kuliček
pepř
5kuliček
česnek
3stroužky
sádlo
2lžíce
bobkový list
2ks
|
Pokyny
- Maso vložíme do studené osolené vody tak, aby bylo ponořené.
- Přidáme koření, jednu cibuli a očištěnou kořenovou zeleninou.
- Vaříme tak dlouho, dokud není maso zcela měkké.
- Pak vše přecedíme.
- Mezitím v jiném hrnci uvaříme kroupy, vodu slijeme a kroupy smícháme s vepřovou krví.
- Druhou cibuli nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme cibuli a za stálého míchání ji necháme zesklovatět.
- Pak ji zalijeme scezeným masovým vývarem.
- Trochu prochladlé maso obereme od kostí a nakrájíme na kousky.
- Přidáme je do polévky, kterou znovu uvedeme do varu.
- Za stálého míchání pak do ní přidáváme kroupy s krví.
- Necháme ještě asi patnáct minut vařit.
- Na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.