České kynuté tvarohové koláče

Tvarohové koláče patří mezi nejoblíbenější sladké dobroty české kuchyně. Jemné kynuté těsto, lahodná tvarohová náplň a křupavá drobenka – tato klasika nesmí chybět na žádném stole. Připravme si je podle tohoto osvědčeného receptu na Jakvkuchyni.cz!
Tvarohové koláče patří mezi nejoblíbenější sladké dobroty české kuchyně. Jemné kynuté těsto, lahodná tvarohová náplň a křupavá drobenka – tato klasika nesmí chybět na žádném stole. Připravme si je podle tohoto osvědčeného receptu na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 větších koláčů
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 350g hladká
    mléko 150ml
    máslo 100g
    cukr 50g
    droždí 25g
    vejce 2ks 1 vejce na potření
    sůl 1špetka
    vanilka 1špetka
    citrónová kůra 1lžička
Na tvarohovou náplň
    tvaroh 300g měkký tučný
    cukr 50g
    máslo 30g
    vanilka 1špetka
Na drobenku
    mouka 100g polohrubá
    máslo 40g
    cukr 40g krupice
Pokyny
  1. Mléko lehce ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí. Několik minut necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní sůl, zbývající cukr, vanilku, citronovou kůru, změklé máslo a vejce. Nakonec přilijeme také vzešlý kvásek.
  3. Ze všech surovin vypracujeme těsto (práci si můžeme ulehčit, když použijeme robota s hnětacím hákem).
  4. Hotové těsto dáme do mísy, poprášíme ho lehce moukou, aby neoschlo, zakryjeme ho vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout.
  5. Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme, rozdělíme ho na 9 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
  6. Do každého bochánku uděláme do středu důlek na náplň a potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Nyní připravíme náplň - máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr a tvaroh. Konzistenci můžeme doladit přidáním malého množství mléka.
  8. Do každého důlku dáme trochu náplně. Nakonec posypeme koláče drobenkou, kterou připravíme z mouky, studeného másla a cukru. Vše prsty propracujeme, aby vznikla sypká směs.
  9. Koláče pečeme v předehřáté troubě na cca 190°C asi 40 minut. Propečenost zkontrolujeme zapíchnutím špejle - těsto se nesmí lepit.

Plastové obaly od tvarohu a mléka vytřidíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Papírové obaly od másla, které jsou kombinované s hliníkem, patří do směsného odpadu. Vaječné skořápky je ideální vytřídit do bioodpadu nebo je vytřídit na kompost (nejlépe nadrcené kvůli rychlejší době rozkladu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*