Chilli con carne

Chilli con carne je původem z Texasu, ale s notnou stopou mexického vlivu, patří k velmi oblíbeným pokrmům po celém světě. Již z názvu je patrné, že hlavní roli při přípravě tohoto jídla hrají chilli papričky a maso. Dalo by se říct, že se jedná o exotickou obdobu našeho guláše. I přesto, že jeho příprava se z počátku může zdát velmi složitá, patří chilli con carne k poměrně snadným pokrmům, se kterým si hravě poradíte. Nejvíc práce je zpočátku při přípravě všech ingrediencí, ale ve druhé fázi už „jen“ čekáte, než pokrm probublá a nasaje všechny chutě. Tak se do toho pojďme pustit!
Chilli con carne je původem z Texasu, ale s notnou stopou mexického vlivu, patří k velmi oblíbeným pokrmům po celém světě. Již z názvu je patrné, že hlavní roli při přípravě tohoto jídla hrají chilli papričky a maso. Dalo by se říct, že se jedná o exotickou obdobu našeho guláše. I přesto, že jeho příprava se z počátku může zdát velmi složitá, patří chilli con carne k poměrně snadným pokrmům, se kterým si hravě poradíte. Nejvíc práce je zpočátku při přípravě všech ingrediencí, ale ve druhé fázi už „jen“ čekáte, než pokrm probublá a nasaje všechny chutě. Tak se do toho pojďme pustit!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 500g mleté
    rajčata 500g konzervovaná
    fazole 400g červené
    vývar 200ml hovězí
    olej 2lžíce
    česnek 2stroužky
    protlak 2lžičky
    cibule 1ks velká
    paprika 1ks červená
    chilli 1lžíce
    paprika 1lžíce mletá
    kmín 1lžíce římský
    čokoláda 1kostka hořká
    majoránka 1/2lžíce sušená
Pokyny
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Papriku rozpůlíme, zbavíme jádérek, opláchneme a nakrájíme na cca centimetrové kousky.
  3. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  4. V hlubší pánvi necháme na středním plameni rozpálit olej.
  5. Do rozžhaveného oleje přidáme cibuli, kterou pravidelně mícháme, dokud nezměkne a nezesklovatí.
  6. Pak přisypeme česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín.
  7. Za stálého míchání vše opékáme cca 5 minut, dokud se všechny ingredience pěkně nespojí.
  8. Ztlumíme plamen a do pánve přidáme mleté maso – snažíme se ho rozdělit na co nejmenší kousky.
  9. Několik minut rychle mícháme, aby se maso rozdělilo a bylo stejnoměrně opečené.
  10. Udržujeme střední plamen, aby bylo maso dokřupova opečené.
  11. Poté přilijeme do pánve vývar a konzervovaná rajčata.
  12. Přisypeme majoránku, sůl, pepř a rajčatový protlak a vše důkladně promícháme.še důkladně promícháme.
  13. Směs přivedeme k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou – stáhneme plamen a necháme asi 20 minut probublávat.
  14. Občas zkontrolujeme a zamícháme, aby se směs nepřichytila ke dnu pánve.
  15. V případě, že se omáčka odpařila, přidáme 2 lžíce vody – omáčky by nemělo být moc, správné chilli con carne by mělo být husté.
  16. Po 20 minutách přidáme fazole – slijeme tekutinu z konzervy a přidáme do pánve.
  17. Znovu přivedeme k varu a ještě 10 minut povaříme.
  18. Podle potřeby dochutíme.
  19. Odklopíme pokličku a přidáme čtvereček hořké čokolády, počkáme, až se rozpustí, a promícháme.
  20. Necháme ještě 15 minut odstát, aby maso prostoupily všechny chutě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*