Sezóna chřestu je tady. S chutí do něj! Díky svým cenným látkám patří mezi super potraviny. Snad nejznámějším pokrmem z chřestu je chřestový krém. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá, chřest se nemusí loupat a pochutná si na něm celá rodina.
|
Sezóna chřestu je tady. S chutí do něj! Díky svým cenným látkám patří mezi super potraviny. Snad nejznámějším pokrmem z chřestu je chřestový krém. Jeho příprava je velice jednoduchá a rychlá, chřest se nemusí loupat a pochutná si na něm celá rodina.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
zeleninový vývar
800ml
nebo vývar z chřestu
chřest
500g
zelený
šlehačka
100ml
33%
máslo
40g
šalotka
2ks
česnek
2stroužek
citrón
1/2ks
šťáva z poloviny citrónu
studená voda
s ledem v míse
|
Pokyny
- Z chřestu odřízneme asi 3 poslední centimetry (dřevnaté konce).
- Do většího hrnce nalijeme vývar nebo vodu, přivedeme k varu a chřest v ní 3 – 5 minut povaříme (aby byl poloměkký).
- Uvařený chřest vyndáme a dáme do nachystané vody s ledem, aby neztratil barvu.
- Vývar si uschováme ještě na pozdější využití.
- Z části chřestů odkrojíme špičky a zbytek nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nahrubo nakrájenou šalotku a restujeme, dokud nezměkne.
- Ke konci přidáme i celé oloupané stroužky česneku.
- Do tohoto základu přidáme nakrájené kousky chřestu (bez špiček) a restujeme.
- Tuto restovanou směs poté přendáme do výkonného mixeru a přiléváme vývar, který jsme si odložili.
- Vše rozmixujeme dohladka a vývar přidáváme podle toho, jak hustý krém si přejeme mít.
- Vzniklý krém přepasírujeme přes sítko a vrátíme do hrnce.
- Zahříváme a přidáme šlehačku, citron, sůl a pepř dle chuti.
- Krém naservírujeme na talíř a dozdobíme špičkami chřestu a posypeme strouhaným parmezánem.