Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu.
Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
|
Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu.
Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
|
Porce
1 focaccia
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
0,5kg
droždí
1/2kostky
voda
0,4dcl
vlažná
olivy
70g
černé
sůl
mořská
|
Pokyny
- Ve větší míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až nám vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme v teple kynout.
- Jakmile těsto nakyne, vsypeme do něj nakrájené olivy, rozmarýn a vše pořádně promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části, ze kterých vytvoříme pomocí rukou dvě silnější placky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Vzniklé placky potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí a prsty do nich vytvoříme důlky.
- Takto připravené těsto na focacciu pečeme v troubě 10 až 12 minut na 220-250 °C. Po upečení necháme focacciu vychladnout a až poté ji krájíme.