Dim sum jsou dušené knedlíčky typické pro čínskou kuchyni, které se tradičně připravují na bambusovém pařáčku, na jehož dně bývá banánový list. Knedlíčků existuje spoustu druhů, liší se náplní i tvarem. Základní verzi Dim Sum si však zvládnete připravit sami doma. Základem je těsto won ton, které se tradičně plní masovou, krevetovou nebo vegetariánskou náplní. K horkým knedlíčkům se pak podává omáčka – tradiční sójová, omáčka hoisin nebo sladká chilli omáčka. Jak na to?
|
Dim sum jsou dušené knedlíčky typické pro čínskou kuchyni, které se tradičně připravují na bambusovém pařáčku, na jehož dně bývá banánový list. Knedlíčků existuje spoustu druhů, liší se náplní i tvarem. Základní verzi Dim Sum si však zvládnete připravit sami doma. Základem je těsto won ton, které se tradičně plní masovou, krevetovou nebo vegetariánskou náplní. K horkým knedlíčkům se pak podává omáčka – tradiční sójová, omáčka hoisin nebo sladká chilli omáčka. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mleté maso
250gramů
vepřové
hladká mouka
240gramů
voda
120ml
sádlo
4lžíce
škrob
4lžíce
sójová omáčka
4lžíce
nebo sweet chilli
jarní cibulka
2ks
česnek
2ks
stroužky
sójová omáčka
1 - 2lžíce
zázvor
0,5cm
čerstvý
sůl
1špetka
černý pepř
1špetka
|
Pokyny
- Sádlo rozpustíme a do teplého sádla zapracujeme hladkou mouku, škrob a vodu.
- Mícháme, až vznikne nelepivé hladké těsto, které dáme na hodinu odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravíme masovou směs.
- Mleté vepřové maso smícháme s jemně nakrájenou jarní cibulkou, strouhaným zázvorem, česnekem, solí, pepřem a sójovou omáčkou. Vytvoříme tvarovatelnou směs.
- Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme asi 2 mm tenkou placku.
- Z té vykrojíme kolečka o průměru 6 – 8 cm.
- Doprostřed dáme trochu směsi, okraje potřeme vodou a spojíme prsty do tvaru měšce.
- Knedlíčky vložíme na pařáček v dostatečném rozestupu, aby se neslepily.
- Necháme vařit 5 – 7 minut.