Císařský trhanec s meruňkami a tonkou

Tradiční rakouský dezert se skvělou kombinací šťavnatých meruněk a jemných tonka fazolek. Jak si tuhle osvěžující dobrotu připravit prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    tvaroh 500g polotučný
    mléko 350ml
    mouka 120g polohrubá
    máslo 60g
    cukr 60g
    vajec 5ks
    sůl 1špetka
    olej na smažení
    cukr dle chuti
Pokyny
  1. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny.
  2. Přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilku.
  3. Postupně přidáváme mléko a mouky, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Nakonec vyšleháme pevný sníh z bílků a opatrně je přimícháme do těsta.
  5. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, nalijeme těsto a počkáme, než se z jedné strany opeče.
  6. Poté ho roztrháme vidličkou na větší kusy, otočíme a dopečeme z druhé strany.
  7. Tvaroh přendáme do mísy, dochutíme ho nadrobno nakrájenými meruňkami, cukrem a ovoníme špetkou nadrobno nastrouhané tonky (použijeme nejlépe struhadlo na muškátový oříšek).
  8. Trhanec podáváme jemně posypaný moučkovým cukrem a přelitý ochuceným tvarohem.

Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid kuchyně, jeho nedílnou součástí je odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Mezi tradiční chytáky patří plata od vajec - víte kam s nimi? Můžeme je vytřídit do papírového odpadu, natrhaný na menší kousky jej můžeme vyhodit na náš kompost, stejně jako skořápky od vajec, pokud kompost nemáme, patří skořápky do nádob na bioodpad.