Citronová bábovka s borůvkami je osvěžující dezert, který spojuje kyselou chuť citronu se sladkou a ovocnou příchutí borůvek. Bábovka má měkkou a vláčnou konzistenci díky jogurtu v těstě. Recept je snadný a rychlý na přípravu, takže můžeme bábovku připravit kdykoli během týdne jako sladkou pochoutku. Jak na to?
|
Citronová bábovka s borůvkami je osvěžující dezert, který spojuje kyselou chuť citronu se sladkou a ovocnou příchutí borůvek. Bábovka má měkkou a vláčnou konzistenci díky jogurtu v těstě. Recept je snadný a rychlý na přípravu, takže můžeme bábovku připravit kdykoli během týdne jako sladkou pochoutku. Jak na to?
|
Porce
1 bábovka
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
vejce
4ks
bílky a žloutky oddělíme
borůvky
250g
polohrubá mouka
250g
cukr
150g
jogurt
150g
bílý
olej
100ml
rostlinný
citrón
1ks
2 lžičky kůry a šťáva z celého citronu
prášek do pečiva
1ks
škrob
1lžíce
|
Pokyny
- Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou do husté pěny.
- Poté přidáme citronovou kůru.
- Jogurt vyndáme včas z lednice, aby nebyl příliš studený a měl pokojovou teplotu a přidáme ho spolu s olejem k utřeným žloutkům.
- Nakonec přilijeme citronovou šťávu.
- Mouku nasypeme do mísy a zamícháme do ní kypřící prášek a škrob.
- Nakonec mouku s ostatními ingrediencemi přidáme k tekutým surovinám a promícháme.
- Bílky vyšleháme do tuha a jemně vmícháme do těsta.
- Podle typu formy ji případně vymažeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto, které postupně prokládáme borůvkami a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut.
- Propečenost zkontrolujeme špejlí - těsto se nesmí lepit.
- Bábovku po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce a teprve poté ji krájíme, jinak by se mohla srazit.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Aby se bábovka opravdu povedla, je třeba dodržet několik kroků - jogurt i vejce vyndáme s větším časovým předstihem z ledničky, aby měly před pečením pokojovou teplotu. Pokud bychom je přidali do těsta studené, mohlo by se těsto srazit. Dále je třeba opravdu důkladně vyšlehat žloutky s cukrem. Musí z nich vzniknout velmi hustá pěna (v robotu to trvá i několik minut na maximální výkon). Sníh z bílků do těsta zapracujeme až úplně na závěr a vmícháme ho velmi jemně.
Po vaření i pečení nás čeká jako vždy úklid, jeho nedílnou součástí je i odstranění odpadu, který v jeho průběhu vznikl. Plata od vajec patří do papírového odpadu. Skořápky od vajec patří do kompostu, nebo do sběrných nádob na bioodpad. Třídění odpadu je nejsnadnější způsob, jak může každý z nás snížit svoji uhlíkovou stopu.