Cizrna patří mezi luštěniny a je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu. Připravte si chutnou krémovou cizrnovou polévku s pečeným česnekem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Cizrna patří mezi luštěniny a je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu. Připravte si chutnou krémovou cizrnovou polévku s pečeným česnekem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme pečený česnek - seřízneme horní část a česnek pokapeme olivovým olejem. Zabalíme ho do hliníkové fólie a vložíme ho do pekáče.
- Česnek pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut, aby změkl.
- V hrnci rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Po chvíli přisypeme tymián a necháme ho rozvonět.
- Teď přidáme asi 400 g cizrny (zbytek vrátíme do polévky až nakonec, ale pokud chceme polévku úplně hladkou, přidáme cizrnu všechnu)
- Dále přidáme opečený česnek, který vymačkáme z palice, a brambory, které nakrájíme na malé kostičky.
- Nakonec zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a polévku vaříme asi 15 minut, nebo do té doby, dokud nezměknou brambory.
- Hotovou polévku rozmixujeme dohladka a přimícháme do ní zbytek cizrny.
- Nakonec polévku dochutíme čerstvou petrželkou.
Prázdné a umyté plechové konzervy od cizrny můžeme třídit do kontejneru na kovy. Kovový odpad můžeme v některých obcích třídit v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu. Třiďte odpad správně - jednou z hlavních zásad je třídění odpadu podle instrukcí uvedených na samolepkách na kontejnerech.