Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny a obsahuje velké množství cukrů, bílkovin a vlákniny. Pomazánka z cizrny, jinak také humus, vydrží v ledniččce až 2 dny.
|
Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny a obsahuje velké množství cukrů, bílkovin a vlákniny. Pomazánka z cizrny, jinak také humus, vydrží v ledniččce až 2 dny.
|
Porce
250 g cizrny
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Příprava pomazánky je velice jednoduchá, jen musíte začít už den předem a cizrnu namočit nejlépe přes noc. Pokud nebudete mít na přípravu předem čas, kupte si cizrnu konzervovanou, která je už měkká a připravená k okamžitému použití.
- Máte-li suchou cizrnu, přes noc ji namočte do vody, ráno sceďte a v čisté vodě uvařte doměkka (doporučujeme použít tlakový hrnec, cizrna v něm změkne už asi za 20 minut).
- Pokud budete vařit v normálním hrnci, počítejte alespoň s hodinou vaření, protože cizrna pro přípravu pomazánky musí změknout.
- Namáčení cizrny má za cíl její dřívější změknutí, ale také se do vody vyplaví část nadýmavých látek. Proto je důležité vodu, ve které se cizrna namáčí, vylít a na vaření použít čistou. Jakmile máme cizrnu uvařenou a zchladlou, je téměř hotovo.
- Cizrnu dáme do mixéru, rozmixujeme, následně přidáme sterilované okurky, lučinu, nakrájenou cibuli a trochu soli. Kdo má rád pomazánku pikantnější, může přidat 1-2 stroužky česneku.
- Pokud nemáte mixér, cizrnu umelte v mlýnku, okurky nastrouhejte a cibuli nakrájejte velmi najemno.