Vypadá jako vrchol kuchařského umění... ale čokoládový dort zvládnete s přehledem také. Navíc si jej můžete dochutit podle sebe, přidat koření do perníku nebo výsledný dort proložit ovocem a mátou.
|
Vypadá jako vrchol kuchařského umění... ale čokoládový dort zvládnete s přehledem také. Navíc si jej můžete dochutit podle sebe, přidat koření do perníku nebo výsledný dort proložit ovocem a mátou.
|
Porce
30 cm dortová forma
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
máslo
150g
čokoláda
150g
hladká mouka
120g
káva
instantní
kakao
20g
vejce
2ks
jogurt
150ml
bílý
krupicový cukr
140g
prášek do pečiva
1ks
jedlá soda
1špetka
|
Pokyny
- Nalámanou čokoládu nechte rozpustit v kastrůlku, přidejte lžíci kávy a máslo.
- Pak v jedné míse smíchejte mouku, prášek, kakao, cukr a sodu. V jiné nádobě smíchejte vejce s jogurtem.
- Čokoládu stáhněte z plotny a vlijte společně s vaječnou směsí do mouky.
- Po promíchání vám vznikne tekutá hmota, kterou vlijete do vymazané dortové formy a pečete hodinu a půl při teplotě na 160 °.
- Vychladlý korpus opatrně rozřízněte a potřete višňovou marmeládou, kterou smíchejte s griotkou a troškou teplé vody (griotka nemusí být). Oba díly pak spojte.
- Dort polejte čokoládovou polevou, kterou si připravíte ve vodní lázni tak, že nalámanou čokoládu zalijeme vařící smetanou.
- Postupně se za stálého míchání vytvoří hladká poleva, kterou dokončíme dort.