Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Namísto cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.
|
Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Namísto cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
zelenina
1kg
v biokvalitě nebo z dobrého zdroje:
cuketa
600g
oloupaná
cibule
200g
brambor
200g
voda
1,5l
jáhly
50g
oprané a okapané
máslo
3lžíce
přepuštěné, nebo olivový olej a kousek másla
umeocet
2 - 3lžíce
běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy
kopr
1hrst
čerstvý
sůl
2lžičky
mořská
pepř
3kuličky
|
Pokyny
- Očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy.
- Jáhly properte a nechte okapat v cedníku.
- Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte.
- Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké.
- Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.)
- Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné.
- Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem.
- Servírujte s vajíčkem natvrdo, ztraceným vejcem nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.
Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.