Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
|
Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
Bramborové gnocchi
- Na plech vysypeme asi kilogram soli a na ni rozložíme brambory ve slupce. Vložíme je do trouby rozehřáté na 170 stupňů a asi 40 minut pečeme.
- Když jsou brambory měkké, což zjistíme vpichem špejle, vyndáme je z trouby a necháme venku zchladnout, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Pak je ještě za tepla oloupeme a prolisujeme do mísy.
- Přidáme mouku, vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracujeme na válu, aby příliš nezřídlo.
- Těsto rozdělíme na několik částí, z každé pak uválíme dlouhou nudli o průměru asi 20 mm (tloušťka prstu či preclíku).
- Jednotlivé nudle položíme vedle sebe a nakrájíme nožem nebo kartou na špalíčky asi 15–20 mm dlouhé.
- Pak noky přemístíme na pomoučenou utěrku, necháme je na lince a dáme vařit asi pětilitrový hrnec osolené vody.
Restované houby
- Nahřejeme si prostornější pánev, do ní vložíme asi dvě třetiny másla, rozmačkaný stroužek česneku, pokrájené houby a asi pět minut je restujeme.
- Pak vyjmeme česnek, přidáme cibulku, osolíme a opepříme a vše krátce orestujeme a stáhneme z plotny.
- Do vroucí vody ve vedlejším hrnci dáme vařit část noků. Noky vaříme zhruba 3–4 minuty.
- Poté, co vložíme noky do vody, vrátíme pánev s houbami zpět na oheň. Prohřejeme a uvařené gnocchi vyndáme přímo do pánve k houbám.
- Promícháme, přidáme trochu vody z noků, studené máslo, tymián a čerstvě strouhaný parmezán.
- Pak již jen krouživými pohyby promícháváme celý obsah pánve, tak aby se z tekutiny stala spíše omáčka a noky byly dobře glazované.
- Ihned podáváme, dokud jsou noky horké a rozplývají se v ústech.