Zajímavým a současně chutným způsobem, jak využít kvasný proces doma, je výroba domácí limonády. Tím, že jde o fermentovaný nápoj, je navíc prospěšný pro střevní mikroflóru, podobně jako jiné kysané nápoje, (např. kefír nebo acidofilní mléko). Vyzkoušejte domácí přípravu podle jednoduchého receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Zajímavým a současně chutným způsobem, jak využít kvasný proces doma, je výroba domácí limonády. Tím, že jde o fermentovaný nápoj, je navíc prospěšný pro střevní mikroflóru, podobně jako jiné kysané nápoje, (např. kefír nebo acidofilní mléko). Vyzkoušejte domácí přípravu podle jednoduchého receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
2 litry
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
1litr
převařená
cukr
65g
tibi krystaly
50g
ovoce
15g
nesířené, sušené
ovoce
100-150g
podle vlastního výběru (maliny na malinovku, citron, zázvor, bezový, lipový či pampeliškový květ)
bylinky na dochucení
máta, šalvěj, levandule
|
Pokyny
- Převařenou a dobře vychladlou vodu nalijeme do vhodné skleněné nebo plastové nádoby o objemu cca 1,5 litru.
- Neměli bychom vybírat kovové ani nerezové nádoby a kuchyňské načiní, protože by mohlo oslabit nebo usmrtit bakterie tibi krystalů.
- Do nádoby s vodou vložíme tibi krystaly, cukr a sušené ovoce, například fíky nebo meruňky.
- Sklenici uzavřeme víčkem, ale příliš neutahujeme a takto připravenou směs necháme 48 hodin fermentovat při pokojové teplotě.
- Fermentovanou směs scedíme přes sítko, zachycené krystaly opláchneme a uchováme v lednici k dalšímu použití.
- Do scezené tekutiny přidáme cca 100-150 g ovoce a bylinek. Pokud použijeme květy, je vhodné odstranit zelené části, které by do výsledné limonády přidaly nahořklou chuť.
- Nádobu opět volně uzavřeme víčkem a uložíme do lednice, kde necháme dalších 48 hodin fermentovat.
- Nakonec stačí jen scedit a vychutnat si domácí osvěžující limonádu. Takto připravená limonáda v lednici vydrží cca 5 dní.
TIP od Jakvkuchyni.cz: ovoce z nápoje nemusíme vyhazovat. Můžeme jej přidat do sklenic jako ozdobu nebo do jogurtu či ovesné kaše.
K přípravě kvašené limonády můžeme použít kohoutkovou vodu, díky které nevyprodukujeme zbytečný jednorázový plastový odpad v podobě lahví. Pokud budete přeci jen chtít použít kupovanou vodu v láhvi, nezapomeňte láhve vytřídit do příslušného kontejneru.