Domácí fermentovaná limonáda

Zajímavým a současně chutným způsobem, jak využít kvasný proces doma, je výroba domácí limonády. Tím, že jde o fermentovaný nápoj, je navíc prospěšný pro střevní mikroflóru, podobně jako jiné kysané nápoje, (např. kefír nebo acidofilní mléko). Vyzkoušejte domácí přípravu podle jednoduchého receptu od Jakvkuchyni.cz!
Zajímavým a současně chutným způsobem, jak využít kvasný proces doma, je výroba domácí limonády. Tím, že jde o fermentovaný nápoj, je navíc prospěšný pro střevní mikroflóru, podobně jako jiné kysané nápoje, (např. kefír nebo acidofilní mléko). Vyzkoušejte domácí přípravu podle jednoduchého receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 litry
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 1litr převařená
    cukr 65g
    ovoce 15g nesířené, sušené
    ovoce 100-150g podle vlastního výběru (maliny na malinovku, citron, zázvor, bezový, lipový či pampeliškový květ) 
    bylinky na dochucení máta, šalvěj, levandule
Pokyny
  1. Převařenou a dobře vychladlou vodu nalijeme do vhodné skleněné nebo plastové nádoby o objemu cca 1,5 litru.
  2. Neměli bychom vybírat kovové ani nerezové nádoby a kuchyňské načiní, protože by mohlo oslabit nebo usmrtit bakterie tibi krystalů.
  3. Do nádoby s vodou vložíme tibi krystaly, cukr a sušené ovoce, například fíky nebo meruňky. 
  4. Sklenici uzavřeme víčkem, ale příliš neutahujeme a takto připravenou směs necháme 48 hodin fermentovat při pokojové teplotě. 
  5. Fermentovanou směs scedíme přes sítko, zachycené krystaly opláchneme a uchováme v lednici k dalšímu použití. 
  6. Do scezené tekutiny přidáme cca 100-150 g ovoce a bylinek. Pokud použijeme květy, je vhodné odstranit zelené části, které by do výsledné limonády přidaly nahořklou chuť.
  7. Nádobu opět volně uzavřeme víčkem a uložíme do lednice, kde necháme dalších 48 hodin fermentovat. 
  8. Nakonec stačí jen scedit a vychutnat si domácí osvěžující limonádu. Takto připravená limonáda v lednici vydrží cca 5 dní. 

TIP od Jakvkuchyni.cz: ovoce z nápoje nemusíme vyhazovat. Můžeme jej přidat do sklenic jako ozdobu nebo do jogurtu či ovesné kaše. 

K přípravě kvašené limonády můžeme použít kohoutkovou vodu, díky které nevyprodukujeme zbytečný jednorázový plastový odpad v podobě lahví. Pokud budete přeci jen chtít použít kupovanou vodu v láhvi, nezapomeňte láhve vytřídit do příslušného kontejneru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*