Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
|
Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
|
Porce
10 – 12 housek
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek – mléko si zahřejeme, aby bylo vlažné. Odebereme 100 ml mléka, ve kterém rozmícháme cukr a droždí. Takto připravené to necháme 15 minut odstát.
- Do mísy prosejeme oba dva druhy mouky, přidáme žloutek, máslo, sůl, zbytek vlažného mléka a nakonec kvásek.
- Následně uhněteme lesklé, sametově hladké těsto, které se nelepí (nejlepší je využít robot s hnětacím hákem).
- Vytvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 1 hodinu.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 – 12 stejně velkých kousků.
- Z každého kousku vytvarujeme tři prameny, lehce je vyválíme mezi prsty a zapleteme je dobře do copu.
- Housky umístíme na plech, necháme mezi nimi dostatečně velké mezery, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Vykynuté housky potřeme vejcem rozmíchaným s jednou lžící studené vody a posypeme semínky nebo černým sezamem.
- Housky pečeme při teplotě 180°C asi 15 – 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou a nebudou mít křupku. Pokud rychle ztmavnou, teplotu snížíme na 150°C.
- Plech vyndáme z trouby a přikryjeme utěrkou, housky necháme vystydnout.