Domácí kopřivová kombucha

Mnozí z nás už možná propadli kouzlu fermentace ovoce a zeleniny, nebo pečeného kváskového chleba. Co si ale rozšířit možnosti a pustit se do něčeho dalšího? Připravte si zdravý kvašený nápoj s dlouhou tradicí! Vyzkoušejte si podle tohoto receptu přípravu vynikající domácí kopřivovou kombuchu s Jakvkuchyni.cz!
Mnozí z nás už možná propadli kouzlu fermentace ovoce a zeleniny, nebo pečeného kváskového chleba. Co si ale rozšířit možnosti a pustit se do něčeho dalšího? Připravte si zdravý kvašený nápoj s dlouhou tradicí! Vyzkoušejte si podle tohoto receptu přípravu vynikající domácí kopřivovou kombuchu s Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
800 ml
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 500ml
    zákvas 200ml hotový nápoj z předešlé várky - případně kupovaná již hotová kombucha
    kombucha 50g matky
    cukr 40g krupice
    zelený čaj 3lžičky sypaný
Pokyny
  1. Nejprve uvaříme vodu. Poté do ní přidáme čaj, který necháme asi 10 minut vyluhovat.
  2. Ještě v teplém čaji rozmícháme cukr, aby se rozpustil, a necháme ho vychladnout.
  3. Do velké zavařovací sklenice nalijeme zákvas, připravený základ a nakonec nahoru položíme kombuchu - matku (bílou a hladkou stranou nahoru).
  4. Hrdlo zavařovací sklenice zakryjeme látkovým ubrouskem a zagumičkujeme.
  5. Doba kvašení závisí na mnoha faktorech a bude trvat cca 5 dnů - nápoj průběžně ochutnáváme.
  6. Kombuchu necháme pracovat při pokojové teplotě (bez přímého slunce). Hotový nápoj bude mít příjemnou sladko-kyselou chuť.
  7. Mateřskou houbu po použití omyjeme studenou vodou a část hotové kombuchy si dáme stranou, abychom ji mohli použít jako zákvas příště.
  8. Pokud chceme kombuchu dochutit - např. kopřivami (bylinkami, kořením, ovocem...), uděláme tak až při sekundárním kvašení, kdy do nálevu, který už nebude obsahovat matku a kombuchu, přidáme ingredience dle našeho výběru, a takto necháme v zazátkované láhvi při pokojové teplotě (nenaléváme ji úplně plnou, ať má kombucha místo).
  9. Po dvou dnech bude nápoj hotový - pozor, skladujeme v lednici.

TIP od Jakvkuchyni.cz: při přípravě kombuchy nepoužíváme kovové náčiní - použijeme raději jen sklo, dřevo, případně plast.

Jak třídit sáčky od cukru? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru označeného modrou samolepkou. Pokud je plastový, své místo najde ve žlutém kontejneru. Ale co se sáčkem, který je složený z více druhů materiálů, které od sebe nelze rozdělit? Tzv. kombinované obaly patří obvykle do směsného odpadu, výjimku tvoří nápojové kartony.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*