Milujete čerstvě upečený chléb namazaný smetanovým sýrem? Pak není nic jednoduššího, než si ho připravit doma. Cenově vyjde příprava této dobroty mnohem levněji a ještě ji můžete přizpůsobit svým chuťovým buňkám!
|
Milujete čerstvě upečený chléb namazaný smetanovým sýrem? Pak není nic jednoduššího, než si ho připravit doma. Cenově vyjde příprava této dobroty mnohem levněji a ještě ji můžete přizpůsobit svým chuťovým buňkám!
|
Porce
300 g sýru
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
bílý jogurt
500g
zakysaná smetana
180g
sůl
nemusí být
sklenice
ideálně s víkem
čistá utěrka
|
Pokyny
- Smetanu smíchejte s bílým jogurtem. V této fázi můžete, ale nemusíte směs dosolit.
- Směs nalijte do utěrky vložené do sklenice a zavíčkujte.
- Z jogurtu bude pomalu odkapávat syrovátka a utěrka celá navlhne. Proto dejte volné konce utěrky na víčko sklenice a upevněte je např. gumičkou. Takto připravenou sklenici vložte do lednice.
- Po pár hodinách utěrku povytáhněte, aby se spodní část nenamáčela v odkapané syrovátce.
- Druhý den vytáhněte sklenici z lednice, vyjměte sýr a máte hotovo.
Tento čerstvý sýr patří mezi ty nejzdravější, protože obsahuje pouze mléko a smetanu. Má nízký obsah soli a díky tomu se z něho vápník v organismu ideálně vstřebá. Nezrající sýry mají zároveň i nejmenší podíl tuku v sušině a jsou proto nejlepší volbou pro ty, kteří si hlídají svou hmotnost. Hotový sýr je výborný i jako základ pro výrobu nejrůznějších pomazánek nebo smetanových dezertů.