Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
|
Velikonoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří mazanec. Tentokrát jsme si připravili mazanec kváskový, který je jednoduchý, chuťově vynikající a vláčný vydrží několik dní. Pokud tedy nezmizí pro samou dobrotu ze stolu během pár hodin...
|
Porce
Průměr 22 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mouka
600g
hladká
kvásek
400g
ten si založíme 12 – 16 hodin dopředu ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 ml vlažné vody a necháme na teple kynout
cukr
200g
krupice
máslo
180g
povolené
rozinky
150g
naložené v rumu
mléko
125ml
mandle
100g
vejce
4ks
3 vejce na těsto a 1 vejce k pomašlování
vejce
2ks
žloutky
cukr
3lžíce
vanilkový
mandle
lupínky, na posypání
citrón
1ks
kůra
muškátový oříšek
1špetka
|
Pokyny
- Máslo necháme rozehřát a odstavíme ho z plotny, aby vychladlo.
- Kvásek smícháme s mlékem, moukou, cukry a vajíčky a vytvoříme kompaktní hmotu.
- Připravené těsto necháme hodinu přikryté odpočívat.
- Následně přidáme sůl a hněteme asi 10 minut -hotové těsto by se mělo odlepovat od stěn.
- Poté do něj přidáme máslo, citronovou kůru a postupně zapracováváme rozinky a mandle.
- Při používání robotu je těsto hotové za 15 – 20 minut při nižší rychlosti.
- Těsto přikryjeme fólií a necháme 3-4 hodiny zrát, přičemž ho každou hodinu a půl překlopíme (můžeme nechat kynout 24 hodin přikryté v lednici).
- Následně odleželé těsto rozdělíme na 2 kusy a vytvoříme bochánky.
- Uložíme ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Bochánky necháme kynout v zavřené troubě na 30°C asi 3-4 hodiny - kváskové mazance kynou pomalu.
- Po tomto čase pomalu rozehřejeme troubu na 250°C.
- Následně bochánky mazance pomašlujeme vajíčkem, posypeme mandlemi, nařežeme křížek a vložíme zpět do trouby.
- Do spodní části trouby vložíme plech, kam vlijeme 150 ml vody, troubu zavřeme a teplotu snížíme na 210°C.
- Po prvních 10 minutách snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 10 minut.
- Dopékáme na 170°C dalších 40 – 50 minut (pokud pečeme větší mazance, teplotu ještě snížíme, pokud povrch rychle hnědne, přikryjeme je alobalem).
- Mazance necháme vychladnout, aby se nesrazila střída.