I doma si můžeme připravit vlastní lahodnou majonézu s pečlivě vybranými surovinami. Domácí čerstvá majonéza připravená podle receptu od Jakvkuchyni.cz určitě potěší naše chuťové pohárky.
|
I doma si můžeme připravit vlastní lahodnou majonézu s pečlivě vybranými surovinami. Domácí čerstvá majonéza připravená podle receptu od Jakvkuchyni.cz určitě potěší naše chuťové pohárky.
|
Porce
200 ml
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
slunečnicový olej
100ml
olivový olej
50ml
vejce
2ks
žloutky
hořčice
1lžíce
dijonská
ocet
1lžička
|
Pokyny
- V misce rozšleháme metličkou žloutky s dijonskou hořčicí.
- Přisypeme sůl a pepř.
- Pomalu přilijeme ocet a za stálého míchání přidáváme po kapkách oba dva oleje.
- Vše společně mícháme, dokud nezačne majonéza houstnout, dokud nebude mít správnou konzistenci.
TIP od Javkuchyni.cz: Nevyhazujte zbylý olej ze sušených rajčat, zkuste si z něj připravit v duchu zero waste vaření vynikající domácí majonézu. Jak na to poradíme v seriálu Vaříme beze zbytku v receptu Majonéza z oleje ze sušených rajčat a batátové hranolky.
Použitý olej z vaření nebo smažení by neměl končit ve dřezu, ani v toaletě. Nejlepší je použít vhodnou nádobu, do které můžeme použitý olej slít, a až se naplní, tak ji odnést do sběrného dvora, příp. ji vytřídit do speciálního kontejneru pro kuchyňských tuků a olejů.