Domácí máslové loupáky

Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
12 loupáčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 500g hladká
    mléko 250ml vlažné
    cukr 60g krupice
    máslo 50g pokojové teploty
    mák 3lžíce nemletý
    vejce 1/2ks
    vejce 1ks rozšlehané vejce na potření
    sůl 1špetka
    kvasnice 1kostka
Pokyny
  1. Do mísy robota nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny.
  2. Pomocí robota hněteme cca 10 minut, aby bylo těsto hladké.
  3. Vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a vypracujeme bochánek.
  4. Přeneseme do mísy, posypeme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 60 – 90 minut kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme na kruhy o tloušťce 4 mm.
  6. Každou polovinu rozkrájíme na 6 stejných trojúhelníků, které motáme směrem od základny ke špičce.
  7. Špičku loupáku stlačíme, aby se při pečení neodstávala a loupák se nerozmotal.
  8. Spojem položíme loupáky na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujeme do podkov.
  9. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45 minut kynout.
  10. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem.
  11. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 20 – 30 minut, dokud nejsou loupáčky hnědé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*