Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
|
Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
|
Porce
12 loupáčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do mísy robota nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny.
- Pomocí robota hněteme cca 10 minut, aby bylo těsto hladké.
- Vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a vypracujeme bochánek.
- Přeneseme do mísy, posypeme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 60 – 90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme na kruhy o tloušťce 4 mm.
- Každou polovinu rozkrájíme na 6 stejných trojúhelníků, které motáme směrem od základny ke špičce.
- Špičku loupáku stlačíme, aby se při pečení neodstávala a loupák se nerozmotal.
- Spojem položíme loupáky na plech vyložený pečicím papírem a vytvarujeme do podkov.
- Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45 minut kynout.
- Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 20 – 30 minut, dokud nejsou loupáčky hnědé.