Domácí nakládané okurky

S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to?
S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 l láku
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 1,7l
    ocet 380ml
    cukr 165g
    sůl 70g
    pepř 12kuliček
    nové koření 12kuliček
Pokyny
  1. Všechno koření, ocet, cukr i sůl dáme do hrnce s odměřenou vodou. 
  2. Společně přivedeme k varu a povaříme 15 minut a nakonec necháme vychladnout. 
  3. Pak už jen stačí do pečlivě vymytých sklenic naskládat po 3 kolečkách mrkve a cibule, kopr a koření a vložit nastojato okurky tak, aby zbylo co nejméně místa. 
  4. Nakonec zalijeme připraveným lákem cca 0,5 cm pod okraj a zavíčkujeme. 
  5. Takto připravené sklenice sterilujeme ve vodě, která sahá cca do ¾ sklenic, po dobu cca 20 minut na 80-90 ◦C. 
  6. Sklenice s nakládanými okurkami necháme vychladnout dnem vzhůru a necháme měsíc uležet. 

Nezapomeňte slupky a odřezky ze zeleniny, které vám zůstanou, vyhodit do bioodpadu, pokud nenajdete při vaření beze zbytku způsob, jak biologicky rozložitelný odpad využít. Takto vytříděný bioodpad nezůstane ležet bez možnosti využití na skládce, ale může posloužit k výrobě kompostu či energie v bioplynových stanicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*