S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to?
|
S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to?
|
Porce
2 l láku
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
1,7l
ocet
380ml
cukr
165g
sůl
70g
hořčičné semínko
2lžičky
pepř
12kuliček
nové koření
12kuliček
hřebíček
3ks
bobkový list
2ks
|
Pokyny
- Všechno koření, ocet, cukr i sůl dáme do hrnce s odměřenou vodou.
- Společně přivedeme k varu a povaříme 15 minut a nakonec necháme vychladnout.
- Pak už jen stačí do pečlivě vymytých sklenic naskládat po 3 kolečkách mrkve a cibule, kopr a koření a vložit nastojato okurky tak, aby zbylo co nejméně místa.
- Nakonec zalijeme připraveným lákem cca 0,5 cm pod okraj a zavíčkujeme.
- Takto připravené sklenice sterilujeme ve vodě, která sahá cca do ¾ sklenic, po dobu cca 20 minut na 80-90 ◦C.
- Sklenice s nakládanými okurkami necháme vychladnout dnem vzhůru a necháme měsíc uležet.
Nezapomeňte slupky a odřezky ze zeleniny, které vám zůstanou, vyhodit do bioodpadu, pokud nenajdete při vaření beze zbytku způsob, jak biologicky rozložitelný odpad využít. Takto vytříděný bioodpad nezůstane ležet bez možnosti využití na skládce, ale může posloužit k výrobě kompostu či energie v bioplynových stanicích.