Paneer je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Připravit si ho doma je jednodušší, než ho koupit. Jak na to?
|
Paneer je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Připravit si ho doma je jednodušší, než ho koupit. Jak na to?
|
Porce
200 g sýru
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
125ml
horká
citrónová šťáva
4lžíce
mléko
2litry
plnotučné
chilli
1ks
|
Pokyny
- Citronovou šťávu smícháme se 125 ml horké vody a odstavíme stranou. V hrnci přivedeme k varu mléko.
- Jakmile mléko začne vřít, přilijeme za stálého míchání citronovou šťávu s vodou.
- Ztlumíme a zvolna mícháme – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (kousky čerstvého sýra).
- Vaříme přibližně 5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2 cm) kouscích.
- Vypneme oheň a směs vlijeme do cedníku vyloženého plátýnkem.
- Propláchneme pod tekoucí studenou vodou, abychom odstranili zbytky citronové šťávy.
- Poté spojíme cípy látky a vymačkáme co nejvíce tekutiny.
- Měkký paneer můžeme ihned přidat do sýrových dezerů.
- V plátýnku uzavřený paneer položíme na děrovanou podložku a zatížíme talířem. Už po hodině sýr krájíme na kostky a použijeme ho napřílad do kari.
- V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.
Sýr můžeme ochutit například chilli.