Červená řepa je levnou a dostupnou surovinou. Vyzkoušejme ji podle receptu Jakvkuchyni.cz netradičně - kvašenou. Dodá ním potřebné živiny, ale také krásně barevně oživí každý pokrm, ke kterému nakládanou červenou řepu přidáme.
|
Červená řepa je levnou a dostupnou surovinou. Vyzkoušejme ji podle receptu Jakvkuchyni.cz netradičně - kvašenou. Dodá ním potřebné živiny, ale také krásně barevně oživí každý pokrm, ke kterému nakládanou červenou řepu přidáme.
|
Porce
1,1 l sklenice
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Červenou řepu i kedlubnu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na malé kostičky.
- Řepu a kedlubnu smícháme se solí a dobře promačkáme.
- Přidáme cibuli, kterou do směsi jen přimícháme.
- Směs napěchujeme do sklenic, zelenina by měl být ponořená. Pokud nepustila dostatek šťávy, přilijeme odstátou převařenou vodu.
- Sklenici uzavřeme.
- Necháme 4 - 5 dní při pokojové teplotě ustát. Poté zkusíme, zda už je zelenina dostatečně měkká. Pokud ano, je připravena ke konzumaci.
DOBRÉ VĚDĚT
Po konzumaci červené řepy můžeme u 10 - 14 % populace pozorovat narůžovelé až červené zbarvení moče. Jedná se tzv. beeturii, při které je červené barvivo betanin špatně odbouráno a vylučováno močí. Jedná se o neškodný jev. Přesto při časté změně barvy moči doporučujeme konzultaci s lékařem.
Ke kvašení nepotřebujeme žádné speciální nádobí. Stačí jakákoliv čistá zavařovací sklenice. Tu ale nemusíme kupovat novou, můžeme použít sklenici od okurek, kompotu nebo čehokoliv jiného. Sklo je pro re-use ideálním materiálem! Sklo, které znovu nevyužijeme, nikdy nevyhazujeme do koše se směsným odpadem, ale vždy ho třídíme, protože ho můžeme recyklovat donekonečna. Sklo před tříděním nemusíme vymývat, drobné znečištění nevadí. Neodstraňujeme ani víčka, ani etikety.