Zažijte kouzlo domácího kvašení zeleniny s tímto jednoduchým receptem. Vytvořte si své vlastní pickles ze zelí, které je plné chutí a prospěje vašemu zdraví. Toto pickles se hodí jako součást hlavních jídel, ale i různých sendvičů, slaných závinů, jako přílohu k burgerům nebo do salátů.
|
Zažijte kouzlo domácího kvašení zeleniny s tímto jednoduchým receptem. Vytvořte si své vlastní pickles ze zelí, které je plné chutí a prospěje vašemu zdraví. Toto pickles se hodí jako součást hlavních jídel, ale i různých sendvičů, slaných závinů, jako přílohu k burgerům nebo do salátů.
|
Porce
800 g pickles
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
zelí
500g
bílé hlávkové + 1 list navícna přikrytí (můžeme použít i různé druhy, jako rané, špičaté, červené nebo čínské)
zelenina
400g
Osvědčená kombinace je mrkev a cibule, tenké plátky topinamburu, drobné růžičky brokolice nebo květáku či řapíkatý celer. Chutná kombinace se zelím jsou i jablka nebo brokolice, samotná je výborná ředkev nebo vodnice, červená řepa, ale i kombinace ředkve, mrkve a květáku.
sůl
15 - 20g
|
Pokyny
- Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme.
- Zelí nakrájíme na tenké nudličky, ostatní zeleninu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme nadrobno.
- K zelenině přidáme sůl a čistýma rukama důkladně promačkáme - to je důležité, zelenina totiž pustí šťávu, bude pružná a poddajná a zároveň trochu zmenší svůj objem.
- Do čisté sklenice o objemu cca 1l vložíme postupně zeleninu - každou vrstvu důkladně stlačujeme, aby se vytlačila tekutina. Sklenice by měla být naplněná cca ze ¾.
- Nakonec ji přikryjeme omytým zelným listem a důkladně stlačíme tak, aby byla zelenina ponořená pod tekutinou.
- V případě, že by nějaká zelenina vyplavala na povrch, tak ji sebereme a dáme pryč.
- Naplněnou sklenici přendáme do hlubokého talíře, aby měla tekutina případně kam odtéct a zatížíme těžítkem.
- Jako těžítko můžeme použít vyvařený kámen, dříve se do zelných hrnců používala například žulová kostka. Může to ale být i sáček s vodou, nebo čistá sklenice.
- Takto připravenou sklenici necháme na kuchyňské lince cca 5-7 dní žít vlastním životem.
- V průběhu bude bublat, pěnit, vydávat různé zvuky a vonět. Poté prokvašenou zeleninu uložíme do lednice. Tak se zastaví proces kvašení a pickles v lednici vydrží i několik týdnů.
TIP: Aby se pickles vždycky povedlo, měl by být vždy největší podíl šťavnaté zeleniny, jako je čínské zelí, mrkev, cuketa, ředkev, řepa, cibule nebo třeba jablko. V menší míře pak přidáváme „sušší“ zeleninu, jako je červené zelí, pórek, celer nebo jarní cibulka.
Zbytky zeleniny je nejlepší využít a předcházet tak zbytečnému potravinovému odpadu (inspirovat se můžete v seriálu s recepty Gurmánské vaření beze zbytku), příp. patří do sběrných nádob na bioodpad, nebo na kompost - více se dozvíte v článku o Bioodpad - kam s ním? Třiďte a kompostujte!