Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
|
Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
|
Porce
4 chleby
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hladká mouka
300g
droždí
10g
voda
200ml
vlažná
olivový olej
2lžíce
cukr
1špetka
sůl
1lžička
|
Pokyny
- Do větší mísy si rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, zalijeme malým množstvím vody, promícháme a necháme vykynout kvásek.
- Hotový kvásek zalijeme zbývajícím množstvím vody, přidáme olej, sůl a postupně vmícháme mouku. Pomocí rukou vypracujeme pružné a nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho cca 45 minut kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na čtyři kusy. Každý kousek těsta vyválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a přemístíme na samostatný kus pečícího papíru, kde je necháme ještě 15 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na teplotu 230–250 °C. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme do ní pečící papír s plackou a přímo na mřížce ji necháme péct cca 8 minut. Každou placku pečeme zvlášť.
- Upečené placky přemístíme ihned do mísy vyložené čistou utěrkou a vršek přikryjeme další utěrkou. Takto vám pita chléb krásně zvláční a nebude se rozpadat.
- Před podáváním je placku potřeba přepůlit a rozříznout nožem. Pitu si poté můžete naplnit téměř čímkoliv.