Domácí preclíky se mohou zdát na první pohled složité na přípravu, ale vůbec tomu tak není, právě naopak. Skvělé je, že vám při jejich přípravě mohou pomoci děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžete je podávat i jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
|
Domácí preclíky se mohou zdát na první pohled složité na přípravu, ale vůbec tomu tak není, právě naopak. Skvělé je, že vám při jejich přípravě mohou pomoci děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžete je podávat i jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
|
Porce
12 preclíků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- V kastrůlku ohřejte mléko a vodu, přidejte cukr. Do vlažné tekutiny nasypte droždí a nechte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte mouku a sůl.
- Následně přidejte kvásek a máslo.
- Uhněťte těsto – mělo by být nelepivé a trochu hutnější.
- Těsto přendejte do mísy a nechte na teplém místě vykynout.
- Jakmile je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 230 °C.
- Těsto rozdělte na 12 kusů.
- Vyválejte z nich 50 cm dlouhé proužky a smotejte z nich preclík.
- Preclíky dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Nakonec je potřete žloutkem a posypte (solí, mákem, sezamovým semínkem – záleží na vás).
- Pečte cca 20 minut dozlatova.