Šípky patří mezi lokální superpotraviny a to díky vysokému množství vitamínu C. Hodí se na přípravu čaje, který nám spolu s medem pomůže od podzimních neduhů, ale také na výrobu skvělé marmelády, která má nezaměnitelnou sladko-kyselou chuť. Můžeme ji použít do omáček, ale výborná je také do tradičního lineckého cukroví. Vyzkoušejte jednoduchý návod na přípravu domácího šípkového džemu od Jakvkuchyni.cz!
|
Šípky patří mezi lokální superpotraviny a to díky vysokému množství vitamínu C. Hodí se na přípravu čaje, který nám spolu s medem pomůže od podzimních neduhů, ale také na výrobu skvělé marmelády, která má nezaměnitelnou sladko-kyselou chuť. Můžeme ji použít do omáček, ale výborná je také do tradičního lineckého cukroví. Vyzkoušejte jednoduchý návod na přípravu domácího šípkového džemu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Šípky zbavíme bubáků a stopek, propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou, aby byly šípky lehce ponořené.
- Vaříme je, dokud nejsou měkké, ale není třeba je rozvařit úplně.
- Takto připravené šípky rozmixujeme a propasírujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili nežádoucích chloupků.
- Pokud chceme mít jistotu, že bude džem opravdu hladký, je vhodné jej propasírovat ještě jednou - ideálně přes gázu.
- Nyní nám zůstane čistá šťáva, do které přidáme cukr a kyselinu citronovou a začneme vařit.
- Marmeládu mícháme, aby se nepřipálila a vaříme ji tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Průběžně sbíráme pěnu, která se bude na povrchu tvořit.
- Horký džem nalijeme na čistých a vysterilizovaných sklenic (je třeba mít vysterilizovaná také víčka).
- Marmelády zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jak třídit sáčky od cukru? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru označeného modrou samolepkou. Pokud je plastový, své místo najde ve žlutém kontejneru.