Domácí šípkový džem

Šípky patří mezi lokální superpotraviny a to díky vysokému množství vitamínu C. Hodí se na přípravu čaje, který nám spolu s medem pomůže od podzimních neduhů, ale také na výrobu skvělé marmelády, která má nezaměnitelnou sladko-kyselou chuť. Můžeme ji použít do omáček, ale výborná je také do tradičního lineckého cukroví. Vyzkoušejte jednoduchý návod na přípravu domácího šípkového džemu od Jakvkuchyni.cz!
Šípky patří mezi lokální superpotraviny a to díky vysokému množství vitamínu C. Hodí se na přípravu čaje, který nám spolu s medem pomůže od podzimních neduhů, ale také na výrobu skvělé marmelády, která má nezaměnitelnou sladko-kyselou chuť. Můžeme ji použít do omáček, ale výborná je také do tradičního lineckého cukroví. Vyzkoušejte jednoduchý návod na přípravu domácího šípkového džemu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Pokyny
  1. Šípky zbavíme bubáků a stopek, propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou, aby byly šípky lehce ponořené.
  2. Vaříme je, dokud nejsou měkké, ale není třeba je rozvařit úplně.
  3. Takto připravené šípky rozmixujeme a propasírujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili nežádoucích chloupků.
  4. Pokud chceme mít jistotu, že bude džem opravdu hladký, je vhodné jej propasírovat ještě jednou - ideálně přes gázu.
  5. Nyní nám zůstane čistá šťáva, do které přidáme cukr a kyselinu citronovou a začneme vařit.
  6. Marmeládu mícháme, aby se nepřipálila a vaříme ji tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  7. Průběžně sbíráme pěnu, která se bude na povrchu tvořit.
  8. Horký džem nalijeme na čistých a vysterilizovaných sklenic (je třeba mít vysterilizovaná také víčka).
  9. Marmelády zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jak třídit sáčky od cukru? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru označeného modrou samolepkou. Pokud je plastový, své místo najde ve žlutém kontejneru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*