Pro léky na nachlazení, rýmu a kašel nemusíte do lékárny. Raději se obraťte k přírodě a vyzkoušejte náš domácí smrkový sirup, který bacily zažene mnohem efektivněji.
|
Pro léky na nachlazení, rýmu a kašel nemusíte do lékárny. Raději se obraťte k přírodě a vyzkoušejte náš domácí smrkový sirup, který bacily zažene mnohem efektivněji.
|
Porce
1 litr sirupu
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
smrkové větvičky
0,5kg
mladé výhonky
voda
0,75l
třtinový cukr
0,5kg
citrón
2ks
|
Pokyny
- Natrhané výhonky nejdříve zlehka v sítku propláchneme, zbavíme prachu a vložíme do hrnce s vodou.
- Přidáme důkladně omyté a na kolečka nakrájené citróny. Pokud máme citróny s chemicky ošetřenou kůrou, tak ji v tenké vrstvě raději okrájíme.
- Povaříme mírným varem cca 10 minut pod pokličkou a po vychladnutí necháme 24–48 hodin louhovat v ledničce nebo někde v temnu a chladu.
- Poté už jen stačí přecedit přes plátýnko.
- Do šťávy, kterou jsme získali, přidáme cukr a přivedeme ji k varu. V průběhu vaření vzniká pěna, kterou sbíráme lžící.
- Za občasného míchání necháme mírně probublávat bez pokličky až do zhoustnutí (cca 1 hod.).
- Vzniklý smrkový sirup plníme do řádně omytých a uzavíratelných skleniček. Necháme je vychladnout dnem vzhůru a skladujeme v komoře v temnu a chladu. Jakmile se o nás bude pokoušet nachlazení, bude smrkový sirup vítaným pomocníkem.