Jednoduchý recept na vláčný bílý toustový chléb se sytě zlatou křupavou kůrkou, který se už po prvním upečení stane stálicí ve vaší kuchyni.
|
Jednoduchý recept na vláčný bílý toustový chléb se sytě zlatou křupavou kůrkou, který se už po prvním upečení stane stálicí ve vaší kuchyni.
|
Porce
1 bochník
|
Doba přípravy
1 hodina
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- V hrnku rozmícháme droždí s trochou vody, až se zcela rozpustí, a necháme je chvíli odstát.
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené mléko, cukr, sůl a máslo.
- Máslo do mouky trochu zapracujeme, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj rozpuštěné a odpočaté droždí.
- Do směsi postupně přidáváme dle potřeby vodu a vše zpracujeme v jemné a hladké těsto.
- Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodina).
- Vykynuté těsto přesuneme na vál, mírně ho propracujeme a poté rozválíme na obdélník.
- Těsto srolujeme a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané podlouhlé formy, kde ho necháme ještě necháme 1 hodinu kynout.
- Vykynutý chléb potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C zhruba na 15 minut.
- Po 15 minutách snížíme teplotu na 200 °C a ještě 15 minut dopékáme.
- Upečený chléb vyklopíme z formy a necháme vystydnout na mřížce.
Recept připravila blogerka neplechanaplechu.blogspot.cz
Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.
.
.