Domácí toastový chléb

Jednoduchý recept na vláčný bílý toustový chléb se sytě zlatou křupavou kůrkou, který se už po prvním upečení stane stálicí ve vaší kuchyni.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 bochník
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
1 hodina
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 420ml
    máslo 60g
    droždí 20g
    mléko 2lžíce sušené
    sůl 2lžičky
    cukr 1lžička
Pokyny
  1. V hrnku rozmícháme droždí s trochou vody, až se zcela rozpustí, a necháme je chvíli odstát.
  2. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sušené mléko, cukr, sůl a máslo.
  3. Máslo do mouky trochu zapracujeme, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj rozpuštěné a odpočaté droždí.
  4. Do směsi postupně přidáváme dle potřeby vodu a vše zpracujeme v jemné a hladké těsto.
  5. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodina).
  6. Vykynuté těsto přesuneme na vál, mírně ho propracujeme a poté rozválíme na obdélník.
  7. Těsto srolujeme a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané podlouhlé formy, kde ho necháme ještě necháme 1 hodinu kynout.
  8. Vykynutý chléb potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C zhruba na 15 minut.
  9. Po 15 minutách snížíme teplotu na 200 °C a ještě 15 minut dopékáme.
  10. Upečený chléb vyklopíme z formy a necháme vystydnout na mřížce.

Recept připravila blogerka neplechanaplechu.blogspot.cz

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.
.